Moguća „čistka“ direktora niških javnih preduzeća?

Darko Bulatović, prvi čovek Grada Niša, kako je izjavio gostujući u Jutarnjem programu NTV, nimalo nije zadovoljan radom aktuelnih direktora gradskih Ustanova i preduzeća, te zato smatra, da nakon isteka mandata i raspisivanja konkursa za izbor novih rukovodstava, na čelna mesta niškog javnog sektora, treba da budu postavljene potpuno nove vodeće garniture.

Kako je objasnio, njihova dužnost i obaveza u naredne četiri godine, trebalo bi da bude unapređenje funkcionisanja pre svega komunalnog sistema, a onda i ostalih nadležnosti u domenu lokalne samouprave, koji trenutno, ocenio je Bulatović, još nisu na zadovoljavajućem nivou.

Iskreno, nisam zadovoljan kako sve ovo funkcioniše iako u našim preduzećima ima vrednih radnika koji čine sve da stanje bude normalno, ali se ova konstatacija pre svega odnosi na direktore i rukovodstva, jer smatram da ne rade dobro i da svi, nakon što im za, otprilike mesec dana, istekne mandat treba da budu smenjeni a da na njihova mesta, nakon konkursa, dođu sveži i energični ljudi, koji će se maksimalno truditi da taj posao obavljaju što bolje, odlučno je rekao čelnik niške lokalne samouprave.

Međutim, bez obzira na mnogobrojne pređašnje najave političara koje su pratile „ekspresne“ javne rasprave o izmenama Statuta Grada, iako mnogima nelogično, niški gradonačelnik a ni Gradsko veće i dalje se ne pitaju direktno ni o smenama, ni o imenovanjima direktora, a čije se plate upravo finansiraju novcima Nišlija. O postavljanju direktora ipak mogu da odlučuju samo odbornici Skupštine grada koji, kako je praksa nažalost pokazala, podižu dva prsta uvis za one buduće rukovodioce, koje njihovi šefovi, političkom trgovinom to predvide.

Jednostavno Zakon nije dozvolio i tu izmenu, iako smo stalno potencirali to, jer je i meni verujte nelogično da ja, kao neko ko prvi predstavlja Grad i donosi odluke, moram da trpim i pokrivam nekoga i ukoliko ne radi dobro, već moram da čekam na Skupštinu da to radi, ali verujte, nikome nećemo dopustiti da se nedomaćinski ponaša, jer nam je namera da što pre poboljšamo situaciju u gradskom budžetu, izjavio je uživo u programu Darko Bulatović.

Podsetimo, u političkim ali i medijskim krugovima, početkom decembra prošle godine, uveliko se pričalo o smeni ( „ličnim ostavkama“) sedam niških direktora, koje su postavljeni još u vreme vladavine prethodne gradske garniture na čelu sa prof.dr Zoranom Perišićem, sada već bivšim gradonačelnikom. Tada je u kuolarskim pričama moglo da se čuje da su na „crnoj listi“ čelnici „Medijane“, „Vodovoda“, „Parking servisa“, Galerije savremene likovne umetnosti i još nekih preduzeća…

Međutim sve sumnje je, verovatno nakon unutarstranačkog dogovora, tada otklonio Zvezdan Milovanović, prvi čoveg niških naprednjaka, koji je rekao da neće biti nikakvih smena jer direktorima mandati ističu u okotbru ove godine, a konkurs se po Zakonu ionako raspisuje ranije, tako da bi sve dodatne turbulencije bile bespredmetne.

N.Marković

1 Comment

  1. Poštovani gradonačelniče!
    Vaša želja za promenom direktora javnih preduzeća u Nišu, jeste samo puka želja jer u vašoj stranci u gradskom imenovanom modboru konce vuku neki drugi ljudi, a oni ne misle kao vi,te od toga nema ništa, a i ako bude prilike biće isti ili gori no prethodni, to pokazuje vaš izbor vašeg okruženja. No nebih o tome, bitno je ko će sanirati štetu koju načiniše nepismeni napredni direktori u proteklom periodu i koja je više nego sigurno nepopravljiva. To je pitanje kojim tereba da se pozabavite i vi i vaš zamenik koji je jurio za aferama dok se nije udobno smestio u zameničku fotelju, a sada mu vlast izgleda mnogo dručaije nego kad je bio resorni većnik.

    S poštovanjem i pozdravom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *