Moje putovanje: Malta – boje, ukusi i beskrajno morsko plavetnilo (FOTO)

piše: Violeta Milosavljević, profesorka biologije

I evo, kada nam jesen kuca na vrata, oblaci su olovno sivi, a dan je kraći, vreme je da se unese malo sunca u sumoran dan. Prisetiću se letnje avanture sa odmora. Malta.

O njoj nisam gotovo ništa znala sve dok moja ćerka nije odlučila da tamo počne da radi. Onda sam naravno od nje nešto doznala, ali nisam mogla da zamislim kako sve to izgleda, dok sama nisam videla. Doživljaj je samo ako je, tvoj lični.

Odlučim ići ću čim mi počne odmor, znači početak jula. Kupim kartu, dva meseca ranije pa nije bila preskupa, povratna 70 evra i čekam da dođe vreme za putovanje.

I dođe taj dan. Let iz Sofije trajao je sat i četrdeset minuta, a onda sletanje na ostrvo. O kako je malo to parče stena u Sredozemnom moru, gotovo neverovatno deluje iz vazduha. A ispostaviće se tako je impresivno i zanimljivo. Onako još iz aviona podsetilo me na neke arapske zemlje. Sve žuto i stene i pesak i zgrade.

Po izlasku s aerodroma dočeka me žamor putnika i onih koji ih čekaju. Moja ćerka vesela sa čašom neke ledene kafe u ruci i maše, nasmejana. Napolju prizor tu i tamo neke palme, bistrog vedrog neba, jasnog sunca i talas vreline. Mislila sam to je trenutno, zamišljala sam na Malti neku blagu klimu, ali avaj ovaj period je zaista vreo i ako želite da posetite Maltu kao turista preporučujem vam neki drugi period pre ili posle letnje sezone.

Ulazimo u autobus radosne zbog susreta. U autobusu sveže, pa boga mi kao u frižieru, klima radi malo previše za moj pojam. I naravno sve mi je naopako jer se na Malti vozi levom stranom. Počinje avantura.

Za one koji ne znaju Malta je ostrvska zemlja. Ima oko 400 000 stanovnika. Glavni grad je Valeta, a ostalo su kao mala naselja, spojena ili neznatno razdvojena. Službeni jezici su malteški, jako čudna mešavina raznih jezika i engleski. Međutim na svakom koraku može se čuti i srpski jezik. Ono što je interesantno Maltu je mnogo puta osvajana od strane različitih osvajača, što je ostavilo traga na kulturi, jeziku i arhitekturi ove male zanimljive evropske zemlje.

Svaki dan na Malti, za mene je bio jedna priča. Malta je mala, ne treba vam mnogo vremena da je obiđete, prvi je utisak. Medjutim na tako malo prostora, tako mnogo komprimovanog sadržaja, tako puno istorije i specifičnosti, a rezultat su impresije. Preneću vam danas jednu od njih.

Mdina je stara prestonica Malte. Nalazi se na najvišoj tački Malte oko 200m nadmorske visine. Sve građevine na Malti opasane su debelim zidovima, koji su služile za odbranu od mnogobrojnih osvajača. Tako počinje priča o gradu koji je izgrađen na mestu sa koga se vidi celo ostrvo i beskrajno morsko plavetnilo.

Ovo je zapravo danas grad muzej. Ulazimo kroz kapiju grada izgrađenog od žutog kamena od koga je i samo ostrvo. I odmah na ulazu osećam se kao da sam zakoračila u priču. Ulice su toliko uske da skoro možete da dodirnete zidove, popločane su uglačanim kamenom, prozori mali sa žaluzinama i tipičnim verandama različitih boja. Mir i tišinu jedino remete kopita konja, jer su kočije koji voze turiste, jedino prevozno sredstvo u ovom gradu.
U srcu Mdine je trg sa ogromnom crkvom (inače su sve crkve na Malti grandiozne i velike). Tesnim uličicama stiže se do Bastiona, trga sa koga se pruža prelep pogled u nedogled. U nekoliko restorana i kafića Mdine možete se osvežiti hranom, pićem i sladoledom.

U Mdini postoji nekoliko prodavnica sa čuvenim malteškim staklom, od koga su izrađeni najrazličitiji predmeti, od posuđa do nakita i ukrasa, živih boja i šara. Stakleni predmeti su ručno rađeni i prilično skupi. A tu su naravno i prodavnice suvenira koje možete poneti kao poklon.

Nekoliko puta smo obišli grad, uživajući u miru, tišini, sladoledu neizbežno vraćeni u prošlost ovog lepog grada, sa neobičnom prošlošću.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *