Morbidno: U bajkama lokve krvi, iskopane oči, žena nožem ubija muškarca… (FOTO)

piše: Dijana Vasić, novinarka „Građanina“

U knjizi „365 bajki za svaki dan“ beogradskog izdavača, ima dečijih štiva na kome bi pozavideli i producenti horor filmova. Ilustracija gde žena nožem ubija muškarca je ipak najočitiji primer ove čudne knjige. Starije generacije nisu navikle na ovakav izliv nasilja u bajkama, a pitanje je za sociologe kako se odražava na najmlađe kada vide i čuju ovu erupciju nasilja.

Stalno se govori o tome kako je neophodno zaštititi decu od agresivnih sadržaja na internetu, na televiziji i u svakodnevnim životu. U savremenom svetu je to malo teže postići, ali jedan od dobrih načina da se detetu zaokupi pažnja na pravi način su knjige za decu, koje su naravno prilagođene njihovom uzrastu. Najpopularnije su svakako bajke, koje pomažu deci da razvijaju maštu i kroz pažljivo birane fotografije i reči uče ih da se dobro dobrim vraća, a da se zlo uvek kažnjava.

Međutim, jedna mama iz Niša, koja je želela da ostane anonimna, bila je prilično u šoku kada je svom detetu krenula da čita bajke, koje je nedavno kupila.

U knjizi „365 bajki za svaki dan“ (redakciji poznat izdavač) naletela je na fotografiju uznemiravajućeg sadržaja, gde žena nožem napada muškarca. Ova fotografija je ilustracija za bajku pod nazivom „Pas i vrabac“, a nakon pročitanog teksta može se jasno zaključiti da je bilo bezbroj mogućnosti za drugačiju ilustraciju. Istina, i kroz sam sadržaj se konstatno prepliće nasilje, ali ova fotografija dodatno pojačava celokupan utisak da je bajka u potpunosti neadekvatna za one, kojima je namenjena.

Ilustracija za dečiju bajku

Još jedna bajka sa nazivom „Vrapci i slon“, koja se takođe nalazi u ovoj knjizi, je po rečima ove mame, potpuno neprihvatljiva za decu. Jedan deo ove bajke glasi ovako „Tada detlić treba da mu iskopa oči, a žaba će ga kreketanjem navoditi do jame. Sutradan su sproveli plan u delo. Taman što je slon zažmurio da uživa u muzici, detlić mu je iskopao oči,a ovaj je oslepljen hodao u pravcu odakle se čulo kreketanje žaba i upao u jamu. Vrapci su bili zadovoljni.“ Kao i prethodnu i ovu bajku ilustruje fotografija sa dozom nasilja, na kojoj se vidi da detlić ubada slona u oko.

S obzirom na to da verovatno nije greška u pitanju, jer u knjizi ima više bajki sa neadekvatnim kako sadržajem, tako i fotografijama, izdavači bi trebalo da povedu računa i naprave odgovarajuću selekciju sadržaja pre izdavanja, a ova knjiga bi u krajnjem slučaju mogla da se povuče iz prodaje. Sa druge strane, roditelji definitivno treba da budu vrlo pažljivi kada kupuju dečije knjige, jer se između korica očigledno može naći neočekivan i neadekvatan sadržaj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *