Moša, Tirke i ja…

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Dejan Stojiljković

dexaLjubaznošću Dragana Bjelogrlića, imao sam prilike da pre jedno tri meseca pogledam „Montevideo, vidimo se„, nastavak filma o našim slavnim fudbalerima koji su učestvovali na prvom Mundijalu u Urugvaju 1930. godine.

Bio je to zaista izuzetan doživljaj, iako se radilo nedovršenoj verziji tzv. „radnoj kopiji“.

Mislim da je izlišno pominjati koliko je neke stvari u našoj posrnuloj kinematografiji pomerio „Montevideo, Bog te video“ u pogledu produkcije, pristupa pravljenju filma, marketinga…

Drugi deo ove fudbalske sage stvari podiže na nivo više.

FOTO: http://montevideoproject.com
FOTO: http://montevideoproject.com

Pre svega, u produkcionom smislu, film „Montevideo, vidimo se!“ uopšte ne izgleda kao nešto što je rađeno u Srbiji i od strane naših filmadžija, već može da stoji rame uz rame sa filmovima koji dolaze iz Holivuda. Naravno, sam film je ipak više pod uticajem nekih evropskih režisera kao što su Felini ili Almadovar ali njegov holivudski šmek ima utemeljenja koliko u samom vizuelnom izgledu, toliko i u pojavi Armana Asantea čija uloga nije tek puko statiranje, već ima veoma bitnu funkciju u fabuli…

Koju – videćete.

Priča počinje tamo gde se završava serija „Na putu za Montevideo“. Naši momci su stigli na svoje odredište, u glavni grad Urugvaja, i već na samom početku kreću humorne peripetije i doživljaji gde je zaista briljantnu rolu izneo Branko Đurić koji u duetu sa malim Stanojem tvori izvrsnu hemiju.

2-Mikica-ArsenijevicSvakako su najimpresivniji delovi filma same utakmice.

Sećam se kako je svojevremeno jedan američki filmski kritičar bio oduševljen filmom „Any Given Sunday“ Olivera Stouna koji se bavi svetom američkom fudbala i gde Al Paćino briljira kao propali trener-alkos.

Kritičar je, naime, napisao kako je Stoun tako dobro režirao utakmice da taj standard sada mogu slobodno da primene i američke TV stanice.

Svi mi koji pratimo Premijer ligu znamo za jedan jadac koji fudbalske okršaje na Ostrvu čini pravim doživljajem…

Ti TV prenosi su izvanredno izrežirani.

4-mihajlovicE, pa u „Montevideu“ su utakmice koje je odigrala naša reprezentacije predstavljene u epskom maniru – kao bitke. Naročito je impresivna polufinalna utakmica sa Urugvajom gde su nas žešće pokrali a koja je igrana u neverovatnom ambijentu stadiona punog fanatičnih navijača koji je na filmu dočaran neverovatno uverljivo.

Ovde imamo i malu kuriozitet koji će svakako biti zanimljiv Nišlijama, naime, uloga glavnog „negativca“, policajca koji je pri rezultatu 1-1 vratio loptu sa aut linije i tako omogućio Urugvajcima da povedu nereguralnim golom poverena je našem sugrađaninu Milanu Strongmenu Jovanoviću.

A on je tu rolu tako dobro odigrao da sam ga prosto mrzeo… Iako smo drugari.

U filmu je veoma slikovito opisana atmosfera na terenu gde je domaćin prvog Mundijala jednostavno morao da prođe, mada, ako imamo u vidu kako su prošli Amerikanci u drugom polufinalu gde su Argentinci njihovom najboljem igraču slomili nogu, još smo se i dobro proveli. I upravo u tom opisivanju velike nepravde i načina na koji su naši momci nju prevazišli, film dostiže svoj vrhunac i u emotivnom i u umetničkom smislu.

FOTO: http://montevideoproject.com
FOTO: http://montevideoproject.com

Režija Dragana Bjelogrlića je majstorska, tako da sada jednostavno otpadaju neutemeljene prozivke vezane za prvi deo. Još jedno veliko dostignuće filma jeste gluma naših momaka, naročito Miloša Bikovića čija polovina dijaloga je na španskom i engleskom. Prosto se vidi da je čitava jedna generacija mladih srpskih glumaca sazrevala i sazrela kroz ovaj projekat. Nismo dobili samo odličan film već i Petra Strugara, Viktora Savića, Predaga Vasića i ostale.

A tu je kao svojevrsno „pojačanje“ i Dragan Nikolić kao Žil Rime i zaista prelepa latinoamerička glumica Elena Martinez.

Da ne otkrivam previše, jer ovo nije ni prikaz, niti filmska kritika, već najava jednog zaista vrednog umetničkog projekta, filma koji nosi u sebi ogromnu količinu pozitivne energije i umetničke lepote tako nesvojstvene drugim kinematografskim ostvarenjima koja su na ovim našim prostorima snimana u poslednjih dvadeset godina.

Ovih dana će se desiti premijera „Montevidea 2“ i u niškim bioskopima.

Svratite i vi po svoje parče slatke filmske magije. Nećete se pokajati. Vidimo se!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *