Muzej Filmskih susreta bi bio izuzetno posećen

Bata Stojković, Elizabet Tejlor, Ričard Barton, Pavle Vuisić, Bata Živojinović i ceo vrh nekadašnjeg jugoslovenskog i srpskog glumišta je šetao niškim sokacima, a Niš još uvek nema sobu koja bi podsećala na slavne dane, qa o Muzeju Filmskih susreta da i ne govorimo. To bi bio prvi niški muzej koji nema veze sa ratom, krvlju i bojevima. Od Logora na Crvenom krstu pa do Ćele Kule (koji funkcionišu u okviru Narodnog muzeja), turistima se pokazuje istorija Niša odnosno bolje rečeno rodoljubivost, stradanje i patriotizam predaka, ali novija istorija je prepuna događaja, ali to nema gde da se vidi.

Liz Tejlor, Josip Broz, Jovbanka Budisavljević i Ričard Barton ( u vreme posete slavnog para Jugoslaviji) foto: Pinterest

Koliko bi bio ovaj muzej bio posećen dovoljno govori činjenica o tome da su nekadašnji radnici Hotela “Ambasador” krišom uvodili strane turiste da vide gde su prespavali Elizabet Tejlor i Ričard Barton tokom boravka u Nišu. Hotel “Ambasador” je izvor mnogih anegdota među glumcima, ali su se organizatori uvek trudili da se neke stvari ne saznaju pa će zato mnogo toga uskoro pasti u zaborav, ako već nije.

Miodrag Miljković, profesor književnosti se ne zaustavlja samo na podršci realizovanju muzeja Filmskih sustreta već objašnjava da je Nišu potreban Muzej Niša!

Narodni muzej jednostavno nema sobu u kojoj bi mogao da se vidi uspeh FK”radničkog” u Kupu Uefa, ko je sve dolazio na Filmske susrete, kako se Niš razvijao i da ne nabrajam… kada urista dođe u grad, on može da vidi predmete iz antičkog doba, nešto iz perioda oslobađanja Niša od Turaka, tu je Drugi svetski rat i to je to. Industrijalizacija, period nakon toga, onda krah privrede, ništa od toga. I turista može da ode u tursku Tvrđavu, vidi repliku Konstantinove glave, spomen sobu pisca Branka Miljkovića… Novije istorije nema – kaže Miljković. I stvarno kada se malo bolje razmisli, niko od turista ne može nigde da vidi, na primer, zaostavštinu Šabana Bajramovića…

Dejan Dabić, urednik u Niškom kulturnom centru ističe se slaže da bi taj muzej bio posećen, ali…

Muzej Filmskih susreta je ideja koja dugo postoji, ali o tome treba  elaborat da naprave osnivači u saradnji sa TON-om. Jedino tako jedna dobra ideja neće biti kompromitovana – kratko komentariše Dabić.

M.S.

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanje grada Niša

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *