Mysterium – nesvakidašnja društvena igra logike i intuicije prilagođena i za osobe sa invaliditetom

Jedna od društvenih igara koja „pomera granice“ i gde je neophodna dobra logika, ali i intuicija, je planetarno popularna igra „Mysterium“. Na inovativan i uzbudljiv način igrači pokušavaju da odgonetnu misteriju, odnosno da otkriju šta se dogodilo u jednom dvorcu. Sama postavka igre je nesvakidašnja i obećava dobru zabavu.

Osobe sa fizičkim invaliditetom mogu je igrati bez problema, ili uz minimalnu asistenciju saigrača. Sa druge strane, osobe sa mentalnim invaliditetom, u zavisnosti od težine invaliditeta, mogu takođe učestvovati u igri, uz pomoć saigrača, jer svi igrači zajedno pokušavaju da reše misteriju.

Jedan igrač igra ulogu duha koji je zarobljen u misterioznom dvorcu (ukletoj kući), a ostali igrači-medijumi (šest igrača) su istraživači koji treba da reše zagonetke i da tako otkriju šta se dogodilo u dvorcu. Igrač koji je duh ostavlja im tragove i javlja im se samo kroz vizije sa nadom da će ih ostali igrači ispratiti. Za rešavanje zagonetki igrači imaju sedam dana i sedam noći (u igri). Igru prate fantastične ilustracije na kartama i zanimljivo je da nema nijedne reči na bilo kojoj kartici. Dakle, samo uz pomoć ilustracija igrači pokušavaju da dođu do rešenja“, uvodi nas u igru Marko Radulović, vlasnik kluba društvenih igara „Geek house“.

Komunikacija samo pomoću ilustrovanih karata

Još jedna zanimljivost u vezi sa ovom igrom je da duh ne sme da razgovara sa ostalim igračima, jedino može da komunicira kroz vizije (ilustrovane karte). Igrači će morati da dešifruju slike i tako pomognu duhu da se reši misterija i otkrije ubica, odnosno kako je ubijen, ko ga je ubio i kojim oružijem? Dakle, bilo da ste u ulozi duha ili medijuma cilj je isti – rešiti misteriju zbog koje duh uhodi stari dvorac.

Igra deluje kompleksno, ali zapravo pravila nisu teška. Kada jednom odigrate igru, već sledeći put sa lakoćom ćete je savladati. Poenta je da igrači međusobno sarađuju i da zajedno pokušavaju da otkriju ubicu“, ističe naš sagovornik.

On objašnjava da u igri duh deli jednu ili više ilustrovanih karata svakom igraču. Medijumi napreduju kroz faze i to tako što pogađaju svog osumnjičenog, lokaciju i oružje. Igrači pokazuju da li veruju da su pogađanja tačna ili ne uz pomoć žetona. Ukoliko su svi igrači prošli treću fazu do sedmog kruga, duh daje završni trag o tome koji igrač ima pravi identitet ubice duha.

U zavisnosti od toga koliko su brzo igrači napredovali kroz faze i takođe, koliko su ispravnih žetona postavili, mogu videti jednu, dve ili tri karte od duha. Igrači mogu ponovo zajedno tumačiti karte, ali njihovo konačno glasanje mora da bude tajno. Ukoliko većina tačno pogodi, igrači pobeđuju i duh je automatski oslobođen“, objašnjava Marko.

Mysterium igra stekla je ogromnu popularnost još od samog pojavljivanja 2015. godine. Dobila je mnoge nagrade, zahvaljujući uzbudljivim i inovativnim karakteristikama. Namenjena je za sedam igrača, a naznačen uzrast je za 10 i više godina. Postoji i malo lakša verzija, pre svega za postavljanje same igre, a to je igra Mysterium Park.

„Zajednička“ igra olakšava učestovanje u igri  OSI

S obzirom na to da u ovoj igri igrači treba da sarađuju, da bi došli do cilja, to samim tim olakšava učestvovanje OSI.

Kada postoji mogućnost da se igra u parovima, ili da igrači sarađuju, kao što je slučaj u ovoj igri, to je dobro za osobe sa invaliditetom jer na neki način, igranje u parovima umanjuje osećaj manje važnosti. Tačnije, ovakvo igranje ne dopušta osobi sa invaliditetom, da se oseća posramljeno, ukoliko ne razume neki deo igre, ili eventualno odigra pogrešno“, ističe Anđela Rajčević, diplomirani socijalni radnik.

Ona dodaje, da s obzirom na to da je igra kompleksnija i da zahteva logičko razmišljanje i povezivanje pojmova i postupaka, svakako je neophodno prisustvo osobe koja će u toku igre pomoći osobi sa invaliditetom ili smetnjama u razvoju, da na njoj razumljiv način usvoji pravila igre i dođe do rešenja.

Ovakav tip društvene igre podstiče i razvija maštu i kreativnost, tako da ne treba zanemariti njen uticaj u tom smislu“, kaže Rajčević.

Ona objašnjava da su naročito zanimljive ilustrovane  kartice u ovoj igri, jer podstiču osobu da kaže na koji način vidi, shvata i razmišlja, iako možda takvo zapažanje ne vodi u pravom smeru, odnosno rešavanju misterije, a što nije od presudnog značaja, jer svakako igrači, na kraju, zajedničkim snagama, pokušavaju da odgonetnu šta se dogodilo u ukletom dvorcu.

Društvena igra Mysterium je vrlo pogodna i pristupačna za gluve i nagluve osobe, jer se poruka prenosi preko slika bez potrebe za govorom ili pisanjem. Osnovna komunkacija između igrača koja je potrebna za igru, lako se sprovodi uz pomoć znakovnog jezika.

Gradjanin.RS / D.N. / D.I.

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *