Na današnji dan 1933. godine osnovan Narodni muzej u Nišu

Grupa entuzijasta okupljena oko te godine osnovanog Muzejskog društva, čiji su članovi ujedno bili i njegovi osnivači, na današnji dan, 1. aprila 1933. godine, osnovala je Narodni muzej Niš kao Istorijsko – etnografski muzej Grada Niša. Od osnivanja, Muzej je kontinuirano posvećen prikupljanju, očuvanju i prezentaciji kulturno-istorijskih artefakata iz Niša i njegove okoline.

Muzej je prvo bio smešten na privremenoj lokaciji, u zgradi Učiteljskog doma, gde je prva muzejska izložba privukla nekoliko hiljada posetilaca. Šest meseci nakon osnivanja, Muzej je preseljen u Hristodulov konak, gde je i službeno otvoren pod nazivom Istorijsko-etnografski muzej grada Niša.

U periodu između dva svetska rata, izgrađena je zgrada muzeja na Medijani i pokrenuto izdavanje Moravsko arheološkog glasnika. Artefakti muzeja bili su razvrstani u sedam zbirki: numizmatika, praistorija, antika, srednji vek, zbirka umetničkih slika i zbirka oružja.

„Zahvaljujući smeštajnim mogućnostima i mogućnostima prezentacije, ova stalna muzejska postavka, po koncepciji, stručnom radu i bogatstvu eksponata predstavljala je jednu od najbogatijih u Srbiji“ – kažu iz Muzeja.

Tokom Drugog svetskog rata, Muzej je doživeo prekid u jednoj od najplodnijih faza svog razvoja, kada je zgrada Muzeja direktno pogođena bombom koja je uništila veliki broj prikupljenih artefakata. Zgrada je obnovljena 1945. godine, a naziv Narodni muzej Niš, ova ustanova dobila je 1947.

Od osnivanja niški muzej je ustanova kompleksnog tipa sa arheološkom, etnografskom, istorijskom i umetničkom zbirkom, odeljenjem književne zaostavštine, edukacije, dokumentacije i konzervacije. Muzej poseduje fotolaboratoriju i biblioteku sa preko 14 000 publikacija, među kojima je veliki broj starih i retkih izdanja.

„Muzej u svojim fondovima danas ima preko 40.000 predmeta iz oblasti arheologije, numizmatike, epigrafike, istorije, istorije umetnosti i etnologije, a poseduje i dve spomen – zbirke, Stevana Sremca i Branka Miljkovića. Posebnost muzeja ogleda se u činjenici da se u njegovom sastavu nalaze i tri nepokretna kulturna dobra od izuzetnog značaja: arheološko nalazište Medijana, spomenik Ćele -kula i Memorijalni kompleks ,,12 februar“ –  dodaju iz Muzeja.

Iako postoji preko 90 godina, Muzej nije dobio svoju namensku zgradu, i zvanično se nalazi na dve adrese u ulicama; Generala Milojka Lešjanina 14 i Nikole Pašića 59. Muzeju je 2023. godine dodeljen Sretenjski orden drugog reda.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *