Na današnji dan zvanično osnovan „Radio Niš“, radio kojeg više nema

Iako je program počeo da emituje u novogodišnjoj noći 31. decembra 1945. godine, na današnji dan 21. februara zvanično je osnovan Radio Niš, posle Radio Beograda, prva radio-stanica u tadašnjoj Jugoslaviji. Prvi živi radio prenos bio je iz restorana „Njujork’’ u centru Niša, a 1950. godine radio se preselio u Ulicu Ive Lole Ribara u kuću čuvenog niškog trgovca Jovana Popića. Marta 2010. godine, Radio Niš je ugašen.

Na brdu Gorica iznad Niša 1949. postavljen je predajnik, a od 21. februara 1950. godine osnivačka prava nad stanicom preuzima Vlada Narodne Republike Srbije. Jedini uz Radio Jugoslaviju, Radio Niš je imao međunarodnu dozvolu za emitovanje programa i van bivše SFRJ, kada je 1975. godine u Cirihu dobio međunarodnu verifikovanu frekvenciju.

U najboljim danima na radiju je bilo 135 zaposlenih a program je emitovan na srpskom, bugarskom i romskom jeziku a bio je slušan i u Makedoniji i Bugarskoj. Nišlije su tokom vremena informisali i zabavljali glasovi brojnih značajnih novinara među kojima su bili Ozren Rašić, Sadik Hadimović, Saša Dimitrijević, Marica Tasić.  Neke od čuvenih emisija koje su činile radio bile su „Dnevnik u 16 i 30“, kao i neke zajedničke emisije sa Radio Beogradom, Zeleni megaherc, Niko kao ja, zatim Spektar melodija, Magična Disko Mašina.

Radio Niš je u to vreme bio druga radio-stanica po slušanosti u Srbiji, a jedna od najslušanijih emisija je bila „Veselo popodne“ u kojoj su učestvovali brojni poznati glumci, među kojima Dušan Duca Cvetković i Radmila Savićević. Takođe radio je imao i svoj orkestar, od kojeg je nastao današnji Simfonijski orkestar Niš.

Zanimljivo je i da je upravo na ovom radiju, Branko Miljković prvi put čitao svoje stihove pre tribina, pa su slušaoci po prvi put mogli da se upoznaju sa njegovim radom.

23. marta 2010. godine, po nalogu RTS-a, u čijem je sastavu bio Radio Niš, posle više od 60 godina rada, u ponedeljak ujutru Radio Niš prestao je da emituje program. Desetak novinara i tehničara prebačeno je i formalno postalo deo Drugog programa Radio Beograda a najstariji elektronski medij u Nišu postao dopisništvo Radio Beograda 2.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *