Na niškoj Kardiologiji urađena prva operacija urođene srčane mane koja uzrokuje moždani udar

Niški kardiohirurzi odeljenja interventne kardiologije niškog Kliničkog centra, uradili su prvu operaciju urođene srčane mane koja je uzrok moždanog udara kod mlađih pacijenata. Ova intervencija nikada do sada nije rađena u Nišu, a niški lekari ovom prilikom izveli su dve ovakve intervencije.

U pitanju je minimalno invazivna intervencija, a ne operacija, kaže načelnik Centra za strukturne bolesti srca Istituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje Mihajlo Farkić, koji je prisustvovao prvoj intervenciji, i dodaje da je ovakav zahvat rađen samo u Sremskoj Kamenici i Institutu Dedinje.

„Mi minimalno invazivnom intervencijom, ne operacijom, jednim malim rezom od dva milimetra u nivou prepone prevlačimo poseban uređaj u obliku kišobrana koji zatvara taj otvor i sprečava nastanak novih moždanih udara. Ovo su intervencije na pacijentima koji imaju između 18 i 45 godina i kod kojih su isključeni svi drugi mogući uzroci moždanih udara“ – rekao je Farkić.

Intervencija traje oko pola sata, u nekim slučajevima sat do sati i po, a pacijent se otpušta već sutradan. Nakon intervencije verovatnoća za novi moždani udar pada na čak 2%, dok kod onih pacijenata kod kojih se taj otvor ne zatvori postoji i do 20 odsto šanse da ponovo imaju moždani udar.

Dr Milan Živković, interventni kardiolog niškog Kliničkog centra, koji je prvi u Nišu učestvovao u ovoj intervenciji kaže da je ovo veliki benefit za mlađu populaciju, jer se sprečava mogućnost jako ozbiljnih komplikacija, kao što su ishemijski moždani udari, koji mogu da ostave ozbiljne posledice.

„Procedura zahteva učešće multidisciplinarnog tima. Zahtevna je, a opet jednostavna, i ono što je najbitnije pacijent se brzo oporavlja, a rizik od ozbiljnijih komplikacija je dosta smanjen“ – kaže Živković.

Ova intervencija će ubuduće biti deo redovnih procedura koje se obavljaju na Klinici za kardiologiju, a radiće se u lokalnoj anesteziji pristupom kroz femoralnu venu pacijenta, pod kontrolom X zraka i ultrazvuka.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *