Na Nišvilu se očekuje 200.000 posetilaca

Umetnici sa skoro svih kontinenata predstaviće se publici na internacionalnom džez festivalu Nišvil u Nišz gde organizatori najavljuju posetu od 200.000 posetilaca. Festival se održava od 3. do 12. avgusta na nekoliko lokacija u gradu, a glavne bine biće na platou u Tvrđavi.

Organizacija festivala se planira na 20 scena, 250 programa i 1.000 izvođača.

Novina je ove godine i “Jazz and book session”, koji ćemo sada samo dvodnevni napraviti, to je književni program u sklopu Nišvila. Dešavaće se na tremu hidrometeorološkog zavoda u Tvrđavi, puštaće se ploče, pričati o vezi džeza i književnosti – kaže Ivan Blagojević, drirektor festivala.

Na glavnoj bini nastupiće 25 bendova, na „Midnight jazz dance“ 12 izvođača, a na ostalim po 16, a „Air stage“ će ove godine biti posvećen kantri muzici, pa će posetioci moći da čuju originalni američki sastav i nekoliko kompilacija evropskih i srpskih kantri muzičara.
Monsegur-Niš dabl big bend otvoriće ovogodišnji Nišvil. Nišlija Dejan Najdanović Najda sa bendom Najda Sound Side zatvoriće ovogodišnji festival.

Po nama najveća zvezda biće Manhattan Transfer. Prvi put na ovim prostorima dolazi jedna grupa koja je bila popularnija od Rolling stones-a. Te večeri će biti i čuveni bubnjar Omar Hakim, sa Rejčel Zi suprugom pijanistkinjom – kaže Blagojević.

Za 11. avgust planiran je nastup Lise Simon, ćerke čuvene Nine Simon, koja će u Nišu proslaviti 85 godina od rođenja svoje majke.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *