Na VTŠ promovisana knjiga „Tehnike spajanja delova“

Na Visokoj tehničkoj školi u Nišu promovisana je nova knjiga – udžbenik namenjen studentima ali i inženjerima. Promociji je prisustvovalo više od 100 profesora niških fakulteta, visoke tehničke škole, kao i nastavnika iz srednjih škola. Među publikom bili su i inženjeri, bivši i sadašnji studenti koji su pokazali interesovanje za ovom knjigom.

Publikacija Tehnike spajanja delove – procesi spajanja, autora: Miloša Ristića, Bobana Cvetanovića, Nenada Dakića, Dragana Jovanovića i Slobodana Ristića kategorisan je kao udžbenik koji na sistematski način prikazuje brojne primere spajanja i montaže koji se sreću u industrijskoj praksi. Iako je knjiga pre svega namenjena mašinskim inženjerima i inženjerima u industriji, jedan broj primera obuhvata i spojeve u elektrotehnici, te može biti od koristi i u ovoj oblasti.

Na početku promocije, direktora Visoke tehničke škole dr Aleksandra Boričić pozdravila je prisutne, ukratko predstavila školu i naglasila važnost izdavačke delatnosti škole za studente, ali i inženjere.

Knjiga je pisana na osnovu praktičnih iskustava, a pojedine tehnike i procesi su po prvi put opisani i navedeni u literaturi, bez obzira na to što ti spojevi i veze imaju široku upotrebu u industriji. Problem je što se njihova primena realizuje na osnovu iskustva radnika, tehničara ili inženjera. Sada je to iskustvo pretočeno u štampano štivo ilustrovano brojnim primerima.

Recenzent ovog udžbenika, dr Miodrag Manić, redovni profesor Mašinskog fakulteta u Nišu rekao je o ovom izdanju sledeće:

Udžbenik TEHNIKE SPAJANjA DELOVA na logičan i veoma koncizan način objašnjava pojam, metodologiju, tehnike i procedure različitih načina spajanja delova i materijala. Time omogućava čitaocu i da bez velikog predznanja može da koristi ovaj rukopis, kako da nauči određene postupke, tako i da na osnovu njih rešava i praktične probleme iz tehnika i procedura spajanja. Specifičnost problematike sagledana je i prati savremenu literaturu i dostignuća u ovoj oblasti, a u pojedinim delovima i daje specifične prikaze koje nisu dovoljno sagledani u relevantnoj literaturi, a primenjuju se u praksi.

Sam rukopis prati 476 slika od kojih je veliki broj iz prakse i na taj način daju poseban doprinos kvalitetu rukopisa i šire njegovu primenljivost. Na taj način ovaj rukopis predstavlja autentičan materijal, koji do sada nije publikovan u ovakvom obliku.

Poseban kvalitet rukopisi daju izvrsne i korektne video simulacije, 75 animacija i 9 video zapisa, određenih procesa spajanja, date na posebnom medijumu (CD) kao prilog rukopisa. Na taj način čitalac može sagledati ceo problem i u trodimenzionalnom prostoru (3D) što se u savremenim uslovima edukacije smatra jako poželjnim, a negde su i standard.

Kada se kaže spajanje delova, obično se podrazumava da je tu reč o zavarivanju i zavarenim konstrukcijama. Prva četiri poglavlja sveobuhvatno prikazuju osnove spajanja, spojeve elastičnim i plastičnim deformisanjem, kao i spoj ostvaren posebnim oblikom.
Peto poglavlje je najobimnije i posvećuje pažnju procesima spajanja sjedinjavanjem materijala, gde je najzastupljenije zavarivanje.

Posebno je važno što je u prethodne 2 godine došlo do velikih promena u standardnizaciji postupaka u zavarivanju, a ova knjiga je to u svemu ispratila. Svaki postupak, procedura i kvalifikacija usaglašene su i opisane prema najnovim standardima ISO i/ili EN. Takođe, knjige iz ove oblasti obično daju primere koji nisu praktični, odnosno ono što je opisano kao tehničko rešenje ne odgovara u praski. U ovoj knjizi su opisani praktični primeri sa tačnim parametrima uz detaljnu ilustraciju, tako da se u potpunosti opisuje rad u realnom okruženju. Svakako da video animacije doprinose ovom sadržaju“, rekao je Dragan Mitić međunarodno priznati inženjer i tehnolog zavarivanja, još jedan od recenzenata ovog udžbenika.

Opšti utisak je da ova knjiga, zbog bogatih animacija i video tutorijala predstavlja pomak u izdavačkoj delatnosti. Pored 2D tehničke dokumentacije i 3D modela, sada se animacijama u potpunosti simulira rad u realnim uslovima. Na taj način čitalac vizualizuje procese koji se opisuju.

Na kraju treba naglasiti da je ova knjiga ugledala svetlo dana velikim zalaganjem profesora Slobodana Ristića, koji je okupio mlađe kolege oko zajedničke ideje . Njegovu inicijativu prepoznali su i brojni sponzori koji su pomogli štampanje ove knjige, a svakako da je Grafika Galeb doprinele i kvalitetnom izdanju, ali i da to izdanje bude pristupačno cenom budućim čitaocima.

M.R.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *