Nacionalnoj štampi sve drugo važnije od Filmskih susreta u Nišu (FOTO)

Preslistali smo danas dnevnu štampu pokušavajući da saznamo kako se i na koji način popularišu Filmski susreti u Nišu. Izabrana je trafika u Ulici Đuke Dinić u Nišu koja je preko dana izuzetno frekventna. Rezime je da smo našli dve i po priče. U onu polovinu svrstavamo vest o objavljenoj monografiji glumca Lazara Ristovskog.

Trebalo bi svakako naglasiti da je to isključivo današnji uzorak. Ne računamo ono što je objavljeno u novinama do sada, mada se po današnjem rezultatu to može pretpostaviti.

Kako saznajemo na ovoj trafici (u proseku) tri najčitanija dnevnika po redu su: Informer, Kurir i Alo. Ostali kao što su Večernje Novosti, Blic, Danas, Politika i drugi se pored ova tri dnevnika slabije prodaju. Najčitaniji su, dakle, dnevnici koji koštaju 20 dinara dok se ljudi mnogo ređe odlučuju da kupe listove čija cena staje 35 i više dinara.

U „Informeru“ nema ni reči o FS (klik za uvećanje)

Od prva tri najčitanija dnevniika, jedini danas o Filmskim susretima piše Kurir koji ima priču sa Igorom Đorđevićem, već poznatim pozorišnim i filmskim glumcem. Informeru i Alo su očigledno važnije neke druge vesti, iako je Niš ovih dana posetio značajan broj zvučnih imena glumaca.

Tu je i priča o ustanovljenju Milorad Mandić Manda odnosno šta o tome kaže za „Blic“ glumac i producent Radoš Bajić. O Slavku Štimcu, na primer, koji je juče i prekjuče posetio festival, a koji se retko pojavljuje u medijima – nema ni reči. Festival je posetio Nikola Kojo, Zoran Cvijanović, Nebojša Glogovac.. Sve su to veličine koje umeju šta da kažu. Uz to se mora reći da dopisnici tih dnevnika odlično rade svoj posao ili bolje rečeno ulažu trud, ali (prema današnjem rezultatu) negde „škripi“.

Istina, nacionalnim (privatnim) štampanim medijima su dosadne stereotipne konferencijske izjave glumaca, reditelja i drugih filmadžija.

Zato, za „žute“ novine su mogle da „prođu“ vesti ko je iznošen iz VIP bifea na Letnjoj pozornici jer je preterao sa rakijom Medovačom, koji glumac je gurnuo devojku koja je htela s njim da se samo slika, ko je bio ljut jer više nije bilo belog vina, koji glumac je u jednom restoranu ostao dužan 800 dinara jer nije imao dovoljno ( ili nije poneo iz hotela) para… Sve to nosi festivalski život i ti događaji se mogu bojiti raznim bojama, ali se mora priznati da su istiniti.


Problem komunikacije novinara i glumaca

Novinarima je praktično dozvoljeno da samo intervjuišu one glumce koji dođu na konferenciju za novinare. Ruku na srce, do sada (na ovom festivalu) su sva zvučna imena prisustvovala tim konferencijama za novinare u Oficirskom domu.

Problem postoji kod onih glumaca koji dođu na festival i odmah ulaze u automobil i odlaze iz Niša. Takozvana VIP loža u kojoj se glumci okupljaju sat ili dva pre izlaska na pozornicu je zatvoren za novinare i fotoreportere, ali zato tamo mogu „na vezu“ da uđu ćerke, šurnjaje, sva bliža i dalja rodbina kao i prijatelji nekog od organizatora festivala.

Kada glumac/ica izađe iz VIP-a, salete ih obožavatelji koji prave selfije. Tu se glumac“izvlači“ nekako i odlazi u hotel ili restoran tako da je opet nedostupan novinarima. Ovaj problem nije od sada nikao već postoji unazad decenijama i očigledno da je došlo vreme da se u tom smislu nešto menja kako bi se festival što bolje popularisao.


M.S.

1 Comment

  1. Posle prve recenice jedva sam imao volje da nastavim citanje:

    „Kako saznajemo na ovoj trafici (u proseku) tri najčitanija dnevnika po redu su: Informer, Kurir i Alo.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *