Nagrada za niškog novinara čija je knjiga čekala na objavljivanje 22 godine

Novinar, publicista, filmski hroničar, pozorišni kritičar i teatrolog Slobodan Krstić, član Udruženja novinara Srbije /UNS/, dobio je nagradu za knjigu „Novine i novinari“ čija je promocija organizovana 29.septembra 2016.godine na Filozofskom fakultetu u Nišu. Nagradu je dobio od matičnog udruženja, a iz oblasti publicistike.

On je dao je sjajan uvod za stručni skup koji je posle promocije održan pod nazivom „Niško novinarstvo u srpskom novinarstvu“. Ova knjiga je inače voljom, ili preciznije rečeno samovoljom, nekih niških političkih moćnika, bila je u nekoj vrsti cenzorskog „bunkera“ 22 godine.

Međutim, iako je pisana sa namerom da 1994.godine bude deo obeležavanja niških „Narodnih novina“, jedinog dnevnog lista u Srbiji južno od Beograda, svojim sadržajem kojim predstavlja autentične profesionalne priče 51 novinara sa po jedinim tekstom po njihovom izboru, ni posle tolikog vremena čekanja da doživi izdavačko rođenje, nije ništa izgubila na svojoj vrednosti. Ona predstavlja uzbudljivo svedočanstvo o novinarima i vremenima u kojima su oni ostavljali svoj dubok trag i bili svedoci raznih i burnih perioda kada je i u „vunenim vremenima“ bilo novinara koji su umeli hrabro i istinito da pišu o društvenom životu, pravdi i nepravdi, istini i lažima, funkcionerima i liderima koji su se ponašali pod geslom „partija i država to sam ja. Istovremeno su i strepeli da ne postanu antijunaci u tekstovima uglednih novinarskih pera zastupljenih u ovoj knjizi koju je napisao i priredio Slobodan Krstić.

Slobodan Krstić, niški novinar i autor knjige

Očigledno je da se takva knjiga, počev od samog autora, pa do pojedinih novinara predstavljenih u njoj, nije dopadala pojedinim gradskim moćnicima, pa su uspeli da je u vreme obeležavanja pola veka „Narodnih novina“ sklone od očiju javnosti i mogućnosti da bude štampana. Neke od takvih Krstić ne štedi imenom i prezimenom. Ali, njeno izlaženje i danas je velika pobeda novinarstva i novinarske profesije čije tragove ostavljane u istorijskim decenijama očigledno nemoguće izbrisati. A ona može biti i udžbenik studentima žurnalistike jer su tekstovi koji su novinari sami birali i prilagali Krstiću, po žanrovima vrlo različiti, a po analitičkoj britkosti i veštini i danas aktuelni i sa snažnim poukama i porukama.“Novine i novinari“ su zato publicističko delo koje je bogat trezor iskustava i izraz nepomirljivog novinarskog prkosa u večnoj borbi za istinu.

O vrednosti ove Krstićeve knjige govori i činjenica da se kao njeni izdavači potpisuju niški Istorijski arhiv, Udruženje novinara Srbije /UNS/ i Filozofski fakultet u Nišu koji ima departman za žurnalistiku i komunikologiju.A ohrabruje podatak da je njeno izdavanje pomogao i grad Niš u okviru projekta UNS-a „Niško novinarstvo u srpskom novinarstvu“.Uostalom, mnogi niški novinari su tokom svog profesionalnog rada stizali do vrhova srpskog novinarstva, do redakcija i uredničkih funkcija u najuglednijim agencijama i medijima u Beogradu, do mesta dopisnika centralnih srpskih medija, pa i pozicija da postanu dopisnici uglednih evropskih i svetskih medija.

Ugledni univerzitetski profesor dr Đokica Jovanović, koji je i sam prvu godinu radnog staža „zaradio“ kao novinar „Narodnih“ u recenziji za Krstićevu knjigu, pored ostralog je istakao i da je njena naročita vrednost što o novinama i novinarstvu govore upravo novinari , kojima je ukoliko su prezentovali mračne istine o gradskom i širem društvenom životu, često bila ugrožena životna i profesionalna egzistencija.To je lično iskusio i Slobodan Krstić koji je nakon privatizacije „Narodnih novina“ dobio otkaz /2007/ jer se kao predsednik Sindikata u kolektivu borio za zaštitu prava novinara i drugih radnika.

Slobodan Krstić,je u ovu profesiju ušao kao diplomac prve generacije Fakulteta političkih nauka u Beogradu /1966-1970/.Prvu pripravničku novinarsku platu primio je za decembar 1970.godine, a već početkom naredne godine „Narodne novine“ su postale dnevni list.Svoje vrsne pozorišne recenzije objavljivao je u „Narodnim“, „Bratstvu“ , časopisu „Gradina“ i Pozorišnim novinama „Ludus“.

Predlagači veruju da će žiri dodatne argumente za dodelu ovog priznanja Slobodanu Krstiću,pored knjige „Novine i novinari“, naći i u njegovoj biografiji koja je u prilogu, a u kojoj su navedene i njegove druge publicističke knjige, među kojima posebno mesto pripada knjizi „Niški liberali u jugoslovenskoj političkoj zbilji“.

M. Doderović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *