Najpoznatiji jazz bračni par stiže u Srbiju

Američka džez pevačica, kompozitorka, aranžerka i producentkinja hrvatskog porekla Thana Alexa predstaviće na ovogodišnjem Nišvilu, poslednjeg dana festivala (nedelja, 12. avgust) svoj autorski projekat „ONA“ za koji je dobila dve Grammy nominacije. U bendu koji će je pratiti je i njen suprug Antonio Sanchez, bubnjar, kompozitor i multiinstrumentalista – jedan od najuticajnijih džez muzičara u novom milenijumu i višestruki dobitnik Grammy nagrada, poznat i kao dugogodišnji saradnik Pat-a Metheny-a, ali i kao kompozitor muzike za Oskarom nagradjen film „Birdman“.

Thana Alexa je rođena u Njujorku.  Za muziku se zainteresovala još sa tri godine i u detinjstvu je učila violinu. Kada je završila osnovnu školu, njena porodica se vratila u Hrvatsku, a njen talenat je, dok je bila tinejdžer, zapazio legendarni Boško Petrović koji bio njen mentor. Tokom studija na njujorškoj New school (gde je diplomirala psihologiju i vokalno džez izvođenje) mentor joj je bio čuveni bubnjar Bernard Purdie. Četiri godine za redom se pojavljivala na listama najboljih mladih jazz umetnika čuvenog „Downbeat“ magazina (po glasovima kritičara), a 2014, godine osvojila je drugo mesto na jazz konkursu „Made in Nw York“.  

Prvi album „Ode to Heroes”  je objavila 2016. godine, a već drugim albumom „ONA“  (treće lice jednine ženskog roda na hrvatskom i/ili srpskom jeziku) iz 2020. godine dobila je dve Grammy nominacije. Inspiracija za taj album bile su  međugeneracijske i interkulturalne priče imigrantkinja u njenoj porodici, što je evoluiralo u istraživanje iskustava savremenih žena svuda u svetu. Kritičari i kolege njen autorski opus ocenjuju kao iznenadjujući, a veoma uspešan i originalan spoj džeza, savremenog soula i world music – pre svega kroz muzičke motive regiona iz kojeg vuče korene.

Gradjanin,RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *