Najveća akcija čišćenja „Zavrni Rukave“ i na brojnim lokacijama južne Srbije

Nacionalna kampanja čišćenja Srbije „Zavrni Rukave“, koja se održava nekoliko puta godišnje, ovog puta najavljuje najveću akcija čišćenja, u nedelju 24. marta u mestima širom Srbije. Akcija će se sprovesti i na više mesta na jugu Srbije i to u Nišu, Vranju, Prokuplju, Vlasotincu, Žitorađi, Bujanovcu i Blacu.

Na jugu će se u Nišu čistiti obala Nišave, Jelašnička klisura, delovi Gornjeg Matejevca, dok će u Vranju akcija biti sprovedena na Markovom kaletu, Aleksandrovačkom jezeru i delovima oko Južne morave. Ovo je nacionalna kampanja čišćenja Srbije, čiji je cilj da se što više organizacija, grupa građana i individualaca okupi i da za jedan dan, na više mesta po celoj Srbiji, čiste u isto vreme.

„U akciji „Zavrni Rukave“ možete učestvovati na dva načina, kao volonter ili kao vođa lokacije. Vođa lokacije je jako bitan faktor u celom lancu masovnog čišćenja, jer je on naš čovek na terenu” – navode iz organizacije.

Na prethodnom „Zavrni Rukave“ u aprilu prošle godine čak 5500 ljudi čistilo je Srbiju na 160 lokacija u 70 gradova. Iz kampanje kažu da bi ove godine voleli još više učesnika i još više lokacija.

 „Zavrni Rukave ne teži čišćenju cele Srbije od smeća jer to nije moguće, ali teži omasovljenju svesti sa velikim problemom neregulisanih deponija i smeća u prirodi koji imamo, kao i mobilizaciju građana koja pokazuje jednu kritičnu masu željnu institucionalnih promena“ – kažu organizatori.

Na dan akcije koja će se sprovoditi od 12 do 14 časova, kako navode iz organizacije, potrebno je da se dođe na vreme na izabrano mesto koristeći GPS lokaciju i da se ponesu zaštitne rukavice i poneka kesa za smeće.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *