Namirnice sve skuplje, a minimalac isti

Iako je Ministarstvo rada najavilo da će cena minimalnog rada biti viša za 2.000 dinara, jedan broj sindikata se ne slaže s tim.

Oni kažu da minimalac mora da prati rast cene potrošačke korpe, a to je naraslo u poslednjih dva do tri meseca oko 10 odsto. Minimalac u ovom mesecu iznosi 31.737 dinara odnosno neto po času 172 dinara, a potrošačka korpa (zavisno koji se artikli računaju) je nešto preko 40.000 dinara. U to se ne računaju knjige za decu, obuća, odeća već samo hrana, higijena i neke potrepštine za kuću.

I sami potrošači vide da cene neprimetno skaču što po jednom artiklu nije mnogo, ali kada se kupi više robe, više i para izađe iz novčanika. najblji primer je jestivbo ulje koje je sa 110 u septembru na kraju novembra naraslo na čak 140 do 150 dinara.

Sindikati su tražili da minimalna plata bude 37.500 dinara i što bi bilo izjednačavanje sa minimalnom potrošačkom korpom, a mnogo bliže zahtevima poslodavaca, koji su rekli da više od šest odsto ne bi smelo.

Taj predlog od 2.000 deluje neprihvatljivo. Mi smo i ranije pričali da bi neka donja granica do koje smo spremni da idemo bila 35.000 dinara jer bi to mogla da bude cena rada na osnovu koje bi naredne godine za 2022. pokušali da sustignemo minimalnu potrošačku korpu“, napominje Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

On je ispričao za medije da sve ispod toga nije dovoljno za dostojanstven život radnika.

Priča se o tome da smo nerealni kada tražimo toliko, ali mi pričamo o minimalcu. Neka se ostale plate podignu za tri do četiri odsto, ali minimalac mora da bude veći, jer to nije ekonomska kategorija, već socijalna“, ističe Vuković.

M.S.

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanje Grada Niša.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *