Narodni muzej Niš „Međunarodni dan muzeja“ obeležava nizom predavanja o značajnim događajima i ličnostima grada

Međunarodni dan muzeja obeležava se 18. maja u svetu kao dan muzeja, tim povodom u subotu Narodni muzej Niš organizuje niz predavanja u nekoliko svojih objekata povodom obeležavanja ovog dana posebnog za međunarodnu muzejsku zajednicu.

U Arheološkoj sali u 12 sati viši kustos Slobodan Mitić održaće predavanje na temu  „Srednjovekovno oružje“ dok će od 13 sati kustos Stanislav Pavlović govoriti o srednjovekovnom novcu. U isto vreme na Arheološkom nalazištu Medijana, direktorka muzeja Vesna Crnoglavac govoriće o Mozaicima Medijane, a nakon nje master istoričarka Sanja Mladenović o Konstantinu Velikom.

„U Memorijalnom kompleksu „12. februar“ od 12 sati zainteresovani će moći da prisustvuju predavanjima viših kustosa „Poslednje žrtve u Logoru na Crvenom Krstu“ Nebojše Ozimića i „Bombardovanje Niša 1999. godine“ Bojana Milenkovića. Od 13 sati su predavanja „Društvo Crvenog krsta i niški koncentracioni logor“ i „Bekstva iz Logora na Crvenom krstu“ – kažu iz muzeja.

U Ćele – kuli u podne muzejska savetnica Marina Vlaisavljević govoriće na temu „Stevan Sinđelić – srpski junak“, a kustostkinja Jelena Bogdanović o Sremčevim niškim danima. Prisustvovanje predavanjima je slobodno za sve zainteresovane posetioce.

Međunarodni savet muzeja svake godine 18. maja organizuje Međunarodni dan muzeja. Taj dan se organizuje od 1977. godine i predstavlja poseban dan za međunarodnu muzejsku zajednicu. Na ovaj dan muzeji planiraju različite kreativne događaje i aktivnosti vezane za temu Međunarodnog dana muzeja koja je svake godine drugačija. Tog dana se posebno skreće pažnja javnosti i ističe važna uloga muzeja kao institucija koje služe društvu i njegovom razvoju.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *