Nato na današnji dan zavio Niš u crno

Na današnji dan 1999. godine avijacija Nato alijanse ubila je kasetnim bombama 14 civila, a 18 ljudi je povređeno u Nišu.

Kasetna-Bomba1
Šumatovačka ulica kod Univerziteta (Banovine)

Kontejneri sa kasetnim bombama pali su tog dana na deo naselja Beogradmala kod Univerziteta, Klinički centar, a deo bombi je pogodio i naselje oko Hitne pomoći. Među poginulima je bila i 26-ogodišnja trudnica. Najviše mrtvih je bilo u Šumatovačkoj i Ulici Anete Andrejević.

Dan kasnije, 8. maja bombom velike razorne moći pogođen je i teško oštećen Kameni most u Nišu.

Bomba krmača razorila betonski most
Bomba krmača razorila betonski most – foto Emilija Miljković Ivković

Kasetne bombe na Niš bačene su i 12. maja 1999. godine na naselje Duvanište, pri čemu je povređeno 11 osoba.

Tadašnja gradska vlkast sačinjena od Demokratske stranke i SPO-a napravila je kapelu sa ispisanih 44 imena Nišlija koja su u gradu i na ratištu poginuli u bombardovanju Nato alijanse.

Pomen na „pogrešnom“ spomeniku

Socijalistička, odnosno tadašnja republička vlast napravila je spomenik pak na nišavskom keju. Da bi se prikrila nesloga i oko ovakve tragedije, kapela je proglašena za spomenik koji obeležava samo stradanje tokom bombardovanja 1999. godine, a „SPS-ov“ spomenik žrtvama u ratovima od 1991. do 1999. godine.

pomen-žrtvama-Nato
Jutrošnji pomen žrtvama od 7. maja

Koliko je mnogo toga izgubilo smisao, vidi se po tome što su jutros pomen žrtvama gradonačelnik Niša, Zoran Perišić, predsednik Skupštine grada Mile Ilić i drugi položili vence na „SPS-ovom“ spomeniku koji seća na sve žrtve ratova tokom devedesetih godina prošlog veka, iako se danas obeležava tragedija od 7. maja, a zbog čega je podignuta kapela u Univerzitetskom parku.

M.S.

 

1 Comment

  1. СЕМЕ СЕ ЗАТРЛО И ОВИМА КОЈИ СУ НАС БОМБАРДОВАЛИ И ОВИМА *НАШИМА* КОЈИ ЏЕЛАТИМА ХРЛЕ У ЗАГРЉАЈ ПРЕКО ЕУ И НАТО!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *