Nazire se kraj izgradnje socijalnih stanova – konkurs krajem maja

Finalni građevinski radovi na izgradnji nove dve lamele socijlanih stanova u ulici Majakovskog, trebalo bi da budu završeni u narednih mesec dana, a prema rečima čelnika Grada, konkurs za kupovinu i najam stanova biće raspisan odmah nakon toga. Rukovodstvo niške lokalne samouprave dodaje i da će se već na narednom zasedanju gradskog Parlamenta, raspravljati i o dodeli stanova Nišlijama sa Mramorskog brda, koji su zbog klizišta, godinama bez krova nad glavom.

U novoizgrađenim lamelama socijalnih stanova- 5 i 6, u niškom naselju Duvanište, svi vitalni radovi na infrastrukturi su već završeni, a kako ističu iz Gradske vlasti, čeka se samo na završetak parternog uređenja, kako bi zgrade mogle da dobiju upotrebnu dozvolu.

Očekijemo da če za otprilike mesec i po dana sve biti završeno i da će odmah nakon toga biti raspisan konkurs, a kada je reč o meštanima Mramora koji su izgubili svoje kuće, a koji ispunjavaju uslove propisane zakonom, očekujemo da se već na prvoj narednoj sednici raspravlja o tome, a koliko imam informacije, oko 14 porodica ispunjavaju sve zahteve kako bi dobili stan, izjavio je Darko Bulatović, niški gradonačelnik.

U ulici Majakovskog, u novim lamelama, izgrađeno je 72 stana, od kojih 52 biti u sloboodnoj prodaji, dok će se ostali izdavati.

Cena kvadratnog metra stambenog prostora biće 634 evra bez PDV-a, a taj porez će svakako biti vraćen s obzirom na to d uslovi predviđaju da to bude prva kupovina, dok će se cena za zakup kretati od 1-1,20 evra po kvadratu, ali će krajnju reč svakako dati nadležno ministarstvo u skladu sa odredbama Zakona o socijalnom stanovanju, izjavio je Vladan Stojanović, direktor Gradske stambene agencije.

Socijalni stanovi izgrađeni su sredstvima Grada Niša i novcem iz Republičke kase, a ukupna cena radova procenjena je na iznos od oko 160 miliona dinara. Neki od najvažnijih predulova za kupovinu stana su, da budući kupci nemaju nijednu nepokretnost u svom vlasništvu, da po visini primanja ispunjavaju kvotu i da imaju prebivalište na teritoriji Niša.

Gradski oci najavili su, da će u bliskoj budućnosti u ovom delu Grada biti sagrađene još tri lamele, u kojima će stanovi takođe biti opredeljeni za najam i kupovinu Nišlijama koje ispunjavaju ove uslove.

N.Marković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *