„Ne damo“ pokreće sudske postupke zbog neregularnog glasanja oko aerodroma (VIDEO)

Inicijativa „Ne damo niški aerodrom“ pokrenuće postupke pred Upravnim sudom jer kako navode, u svakom koraku u donošenju odluke nije poštovana pravna procedura prilikom izglasavanja tačke o poklanjanju aerodroma republici.

Predstavnici Inicijative „Ne damo“ nisu mogli u skupštinsku salu

Odluka o poklanjanju aerodroma može se smatrati neregularnom jer je došlo do brojnih proceduralnih propusta i prilikom zakazivanja sednice Skupštine Grada Niša ali i tokom održavanja sednice, navodi ova inicijativa koju čine pet udruženja .

Oni navode da je poslovnik o radu Skupštine Grada Niša grubo prekršen u velikom broju situacija tokom trajanja sednice od strane predsednika Radeta Rajkovića.

Najevidentniji primer je zabeležen prilikom izjašnjavanja o tački 3. „Predlogu odluke o prenosu udela i osnivačkih prava nad javnim preduzećem za aerodromske usluge „Aerodrom Niš“:


Razloge za pokretanje postupaka i objašnjenja prenosimo u celini.

1. Prilikom ponovljenog glasanja za tačku 3, na snimku se jasno vidi da je 9 odbornika glasalo protiv, a predsednik Skupštine grada proglašava da je protiv glasalo 8. Objašnjenje: Dokaze možete videti na snimku sednice i na snimku glasanja Južnih vesti. Na početku izjašnjavanja po 3. tački utvrđen je pogrešan kvorum (prisutni 49) jer je rezultat glasanja bio 42 “za” i 9 “protiv”. Zatim predsednik Skupštine traži da se utvrdi ponovo kvorum i ponovi glasanje. Nakon ponovo utvrđenog kvoruma (prisutni 52) rezultat glasanja je: “za” je glasalo 43 i “protiv” 8 i 1 “uzdržan”, dok sa na snimku sednice vidi da je „protiv“ poklanjanja aerodroma glasalo DEVET odbornika i samim tim i kvorum nije tačan. Protiv su glasali sledeći odbornici: Srđan Nonić, Dejan Petković, Radmila Popović, Branislav Jovanović, Dragoslav Ćirković, Jelena Đorđević, Vladimir Domazet, Miodrag Stanković i Marko Stojanović.

2. Drugi razlog za sumnju u regularnost odluke je to što je nakon ponovljenog glasanja predsednik Skupštine Rade Rajković ODBIO prigovor opozicije koja je uzrazila sumnju u regularnost glasanja i zahtevala, u skladu sa Poslovnikom, da se glasa prozivkom gde bi svako od odbornika morao da se izjasni IMENOM I PREZIMENOM; 3. Tom prilikom, nije dozvolio javljanje trećeg odbornika opozicije zbog povrede Poslovnika, sa namerom da izbegne u tom slučaju obavezno pojedinačno izjašnjavanje odbornika.

Odbornici vladajuće koalicije glasali su protivno interesu građana i građanki Niša. 43 odbornika iz Srpske napredne stranke, Srpske radikalne stranke, Socijalističke partije Srbije, Pokreta socijalista, SDPS, Jedinstvene Srbije, Ruske stranke, Srpske narodne partije, Ujedinjene seljačke stranke, grupe Odgovorno za Niš odlučilo je da glasa „ZA“ poklanjanje niškog aerodroma čime je naneta ogromna šteta građanima Niša. Grad je besplatno dao aerodrom koji već sada vredi 50 miliona evra, ne računajući stratešku vrednost i buduće prihode koje bi aerodrom ostvario za grad svojim rastom.

Rastom preko milion putnika, što republičke vlasti pokušavaju da onemoguće zbog ugovora sa Vincijem, aerodrom bi vredeo daleko više, a u Nišu bi imali preko 10.000 radnih mesta samo kroz raznovrsne turističke usluge, transport i ugostiteljstvo.


gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *