„Ne damo“ traže od odbornika da ne glasaju za smenu Đurđanovića

Inicijativa „Ne damo niški aerodrom“ zatražila je od odbornika da ne izglasaju odluku o smeni direktora aerodroma „Konstantin Veliki“.

Od odbornika Skupštine grada Niša tražimo da ne usvoje predlog odluke Gradskog veća o smeni direktora JP “Aerodrom Niš” I Aerodroma “Konstantin Veliki”Vladice Đurđanovića i da postupaju po zakonskim procedurama, navode u Inicijativi “ Ne damo niški aerodrom”.

Bojan Avramović, vladica Đurđanović, Zorana Mihajlović i Darko Bulatović

Smenu Đurđanovića je predložio Grad Niš kao osnivač preduzeća JP “ Aerodrom Niš”, a na osnovu izveštaja budžetske inspekcije koja je, kako je rečeno na Gradskom veću, utvrdila nepravilnosti.

Smena direktora isključivo je pokušaj da se pokaže kompaniji Vansi er, koncesionaru Beogradskog aerodroma, da država može kroz partijske kanale da kontroliše razvoj niškog aerodroma i bez zvaničnog preuzimanja-konstatuju u Inicijativi.

Oni pitaju zašto se baš sada smenjuje direktor po partijskoj odluci, a ne po zakonskoj proceduri i na osnovu nadležnih institucija koje su i ranije ukazivale na problem.

Problem je što jedino direktor može da potpiše predaju licence Niškog aerodroma državi, a o ostalim stvarima odluku donose odbornici Skupštine grada-navode u Inicijativi.

Miloš Banđur

U Sekretarijatu su primetili da je masa veća i da je prosečna zarada veća u odnosu na prethodni mesec za 13.300 dinara. Oni su to signalizirali nama da nešto nije u redu, a mi smo uputili zahtev Budžetskoj inspekciji-rekao je zamenik gradonačelnika Niša Miloš Banđur.

Đurđanović je navodno nezakonito povećao početnu osnovicu za plate za dve trećine, čime je napravio probleme budžetu Niša.

Menjani su i sistematizacija i opisi radnih mesta, pa je plata rasla i sa tim promenama.Masa za zarade je bila veća od predviđene programom poslovanja-rekao je Banđur.

Aerodrom Niš ima rok od pet dana da, od trenutka kada stigne izveštaj budžetske komisije, odgovori žalbom na rešenje. Takođe, direktor ima rok od 20 dana da dostavi svoj odgovor nakon čega bi Gradsko veće donelo konačan zaključak i uputilo ga na izglasavanje Skupštini grada.

Niko od članova Gradskog veća nije hteo da objasni zašto je direktor Aerodroma tek sad smenjen, iako se još od 2015. godine u javnosti znalo za ovaj problem.

Predsednik Skupštine Niša, Rade Rajković najavio je će sednica biti održana nakon sastanka šefova odborničkih grupa, koji treba da bude ove nedelje. Međutim, taj sastanak nije održan, tako da sednice još nije zakazana.

Krajnji rok za održavanje sednice je 23. jun, odnosno 90 dana od poslednjeg zasedanja, tako da ako niški parlament ne bude zasedao do tada, u Nišu će biti uvedena prinudna uprava.

Z. Miladinović

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *