Ne paničite – to je samo pomračenje Sunca

Na dan najavljenog pomračenja, u petak 20. marta, Astronomsko društvo Alfa organizovaće javno posmatranje pomračenja Sunca. Ako vremenski uslovi budu povoljni, teleskopi će biti postavljeni u Tvrđavi, na bedemu iznad letnje pozornice. Pomračenje počinje u 9:40h i trajaće do 11:58h. Maksimum pomračenja nastupiće u 10:48h.

pomracenje-sunca

U četvrtak 19. marta 2015. godine od 19 časova Astronomsko društvo “Alfa” iz Niša, u saradnji sa Prirodno-matematičkim fakultetom u Nišu, organizuje veče astronomije posvećeno predstojećem pomračenju Sunca. U prvom delu programa, Milan Milošević, student doktorskih studija fizikeodržaće predavanje Sunce – naša zvezda. Na ovom predavanju posetioci će moći da se upoznaju sa životom i osobina naše zvezde, aktivnostima na Suncu i njihovom mogućem uticaju na Zemlju i život na njoj. Drugo predavanje Ne paničite – to je samo pomračenje Sunca održaće prof. dr Dragan Gajić, redovni profesor Departmana za fiziku PMF. Prof. Gajić govoriće o tome kako nastaju pomračenja Sunca i pomračenjima kroz istoriju. Predavanja će biti održana u amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu (ulica Višegradska 33). Ulaz je slobodan.

Predstojeće pomračenje Sunca biće “najveće” totalno pomračenje Sunca u Evropi, posle poznatog pomračenja Sunca iz 1999. godine. Totalno pomračenje videće se iz severnih delova Evrope, dok će u našim krajevima biti vidljivo delimično pomračenja. U trenutku maksimuma Mesec će prekriti oko polovine diska Sunca. Sledeće pomračenje Sunca videće se iz naših krajeva tek juna 2020. godine.

Više informacija o predstojećem pomračenju Sunca i aktivnostima Astronomskog društva „Alfa“ možete da saznate na sajtu Društva, na adresi www.alfa.org.rs.

A.K.-foto:Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *