Nečuveno: Krali struju od Nišlija da bi zadovoljili šefove u Beogradu!?

Policija je uhapsila troje zaposlenih u javnom preduzeću „Elektroprivreda Srbije“ Niš jer su „pumpali“ kilovate u 163 domaćinstva kako bi „Elektrodistribucija Niš“ naplaćivala znatno više račune oštećenim Nišlijama. Oni su „napumpali“ 1.123.675 kilovat časova i time 163 domaćinstva oštetili za čak pet miliona dinara. Uhapšeni su M.P. (35), M.S. (33) i K.Š. (37).

Postoji sumnja da je M.P. kao rukovodilac službe za kontrolu mernih mesta, iskorišćavanjem svog službenog položaja, kao direktno pretpostavljeni, osumnjičenoj službenicima K.Š prvo naložio, a zatim i diktirao da u službene spise, „čitačke kartone“ od januara 2017. godine, upisuje neistinite podatke o količini utrošene električne energije u kilovat-časovima za mesec decembar 2016. godine, za 163 brojila u domaćinstvima. Sumnja se da je osumnjičenom M.P. u tome, prema prethodnom dogovoru, pomogao i osumnjičeni službenik M.S. koji je K.Š. takođe diktirao neistinite podatke o stanju brojila koje je ona upisivala u „čitačke kartone“, navelo je Ministarstvo unutrašnjih poslova republike Srbije.

Neshvatljiva je namera ovih mladih službenika, a sve se svodi na to da su se „uvlačili“ šefovima u Beogradu, a na osnovu krađe od Nišlija?

Postoje osnovi sumnje da je tako sačinjene „ čitačke kartone“ osumnjičeni M.P. dalje predao službi za obračun i naplatu utrošene električne energije, sa uvećanom potrošnjom za 1.123.675 kilovat časova, a sve u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, od najmanje 5.093.301 dinara pravnom licu EPS Distribucija“ DOO Beograd ogranak „Elektrodistribucija Niš“. Na taj način korisnicima električne energije, osumnjičeni M.P. naneo bi štetu u navedenom iznosu, a namera mu je, kao se sumnja, bila da prikaže povoljnije rezultate poslovanja javnog preduzeća „Elektroprivreda Srbije“ EDB Niš za poslovnu 2016. godinu, od stvarno ostvarenih, zaključuje se u objavi policije.

Ukoliko se na sudu dokaže da su 163 doma na ovaj način opljačkana, to će biti presedan jer se tako nešto još nije dogodilo u Nišu. I postavlja se pitanje, da li je ovo samo otkriveni slučaj kao i da li ih je još bilo u prošlosti?

M.S.

11 Comments

  1. Teško da se radi o samo 163 domaćinstva. Pre o 1630 ili više. Mnogi se nisu žalili zato što nisu bili u Nišu ili bili u inostranstvu. Potrebno je da se slučaj proširi i na naredbodavce koji se kriju u senci ovih prostih izvršioca. Kad će ova firma da radi konačno transparentno?

  2. Jos dok mi je otac bio zivskinuto je monofazno brojilo od strane distribucije 1993 god. Otac umro 1997 god. Ja nemam papir od to njihovo iskljucenje sa bandere ,od straha ja placao račune za to brojilo od 1993 do 2016 god.kada sam prestao jer nemogu više da placam i obracao se njima da mi ne salju vise racune ali oni i dalje salju. Pa vidite vi za ove 24 god. Ja placao mesecnu samo pretplatu po 5 evra mesecno pa to mu dode 60 evra godisnje pa 24 god. Ja njima poklonio 1440 evra. Sad ih cekam da me utuze pa da se na sudu razracunamo ko kome duguje. Teraju me fa odjavim to brojilo koje je odjavljeno, a ja ih šaljem kod mog oca na novo groblje , jer je na njegovo ime pa nek se sa njim dogovore..

  3. A sta da rade ljudi kojima su citaci svojim nemarom decenijama unazad upisivali odokativna stanja, na moja 2 brojila su pogresili za po vise hiljada kilovata, nakon ulozenih zalbi kilovate su ispravili ali finansijski iznos nikada i sve to kamatirali sa nezakonitom kamatom na kamatu. Obracali smo se svima cak do ministarstva i svi su prali ruke a javasluk u Javnim preduzecima potice od vrha sve do najnizih cinovnika napravivsi od institucija koje treba da sluze opstem dobru privatne prcije za partijske poslusnike, svalerke, veze sa ili bez „ucesca“, dobar izvor prihoda po raznim osnovama dok se gubici pokrivaju zaduzivanjem drzave kod stranih kreditora.

    Jos jedan slucaj, da su coveku u selu u vikendici u koju je odlazio par puta godisnje, procitali nepostojece stanje, opteretili racun nepostojecim dugom i kako covek to nije hteo da izmiri ekipa na terenu je provalila ulazna vrata objekta i demontirala strujomer iako je mogla da iskljucenje obavi i na banderi gde je objekat prikljucen. Nakon podnete krivicne prijave pocinioci nisu pronadjeni a racun sa taksom za brojilo koje je skinuto i dalje uredno stize za koje se po zakonu izmiruje iznos takse i tv pretplate.

    JAvna preduzeca sa trenutno zaposlenima treba POTPUNO RASTURITI i napraviti organizacijski sasvim nove firme, od bivsih zaposlenih i njihovih sefova i direktora naplatiti sve stete zadnjih 30 godina koje su ucinili stanovnistvu, nelegalno stecenu imovinu koja se ne moze opravdati regularnim prihodima komplet konfiskovati i zbrinuti sve ostecene u tzv. „tranziciji“ koje treba i zaposliti na njihovim mestima, takodje i sve invalide, jer su u vecini slucajeva zaposleni preko dobro poznatih kombinacija.

  4. Zbog čega inicijali? Lica nisu maloletna. Ne treba čekati korumpirano sudstvo da razglaba vuče slučaj desetak godina da bi ga proglasili zastarelim(proverena matrica). Treba ne biti lenj, pozvati ličnog advokata, i na osnovu opravdane sumnje tražiti veštačenje i tužiti EPS. Mislim na svakog građanina ove kaubojske zemlje.

  5. Ja vec godinama placam visoke racune , u decembru kobajagi nisu citali moje brojilo , tako da mi je decembar u januar stigao zajedno , a platio sam 32 000 za ta dva meseca , a grejem samo 1 malu sobu na struju , sve sam pokusao i nista , meni racuni preko leta dolaze po 5000-6000 , a zimi preko 10 000 , eto idu i preko 15 000 . Cetiri clana domacinstva , a racuni vec nekih 12 godina stizu bar duplo vise nego prosecna domacinstva

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *