Nedelja prevencije raka grlića materice – Srbija druga u Evropi po umiranju

Oko 1100 žena u Srbiji svake godine dobije dijagnozu raka grlića materice, a 450 umre od ove bolesti. Pod sloganom „Zajedno protiv raka grlića materice“ obeležava se 18. Evropska nedelja prevencije raka grlića materice. Medicinski tim Službe za zdravstvenu zaštitu žena, danas je akcijom, u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije, obeležio ovaj značajan datum iz kalendara zdravlja.

Iako je karcinom grlića materice bolest koja može da se spreči, crnu statistiku dopunjava i podatak da u Srbiji dnevno tri žene obole a jedna izgubi život. Cilj ovogodišnje kampanje je da se ženama prenese poruka da je rak grlića materice ozbiljna bolest koja se adekvatnim merama prevencije i pravovremenim otkrivanjem može sprečiti ili uspešno lečiti.

Najefikasnija mera primarne prevencije je imunizacija protiv humanog papiloma virusa. Imunizacija ne isključuje potrebu za obavljanjem preventivnih pregleda budući da postojeće vakcine ne štite od svih tipova HPV.

Dom zdravlja Niš poziva sve žene starosne dobi od 25 do 64 godine da urade skrining na rano otkrivanje karcinoma grlića materice – PAPA test. Uzimanje brisa radi se na I spratu, ordinacija br. 55, u prostoru Službe za zdravstvenu zaštitu žena u centralnom objektu Doma zdravlja Niš.

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se od 22. do 28. januara 2024.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *