Nekada podoficir danas povrtar

Žitelji Lalinca kod Niša su odlični povrtari, imaju veoma dobre uslove za to u ravnici pored Južne Morave, bavili su se povrtarstvom brojne generacije i to je za njih tradicija. Na niškim pijacama videćete veliki broj kvalitetnih proizvoda upravo iz ovog sela.

Tradiciju u povrtarskoj proizvodnji nastavio je u svom selu i Ivan Cvetković, doskorašnji podoficir Srpske vojske, sada u penziji. Čuva uniformu, koju deca povremeno koriste za slikanje i za – diku.

I ja se dičim onim što sam bio: vojska me je naučila radu i disciplini, preneo sam to i na novi posao, na njivi i u plasteniku. Tokom školovanja sam se angažovao da ovo naše povrtarstvo osnažim i unapredim. Sa postavljanjem plastenika i proizvodnjom povrća u zatvorenom prostoru sam ostvraio cilj. Đubrenje obavljam stajnjakom, a u zaštiti biljaka ne koristim hemijska sredstva, već sredstva na bazi biljaka. Trudim se da uvedem što više organsku proizvodnju za zdrave plodove, kaže Ivan, očigledno zadovoljan onim što radi.

U 2016. godini Ivan je u svoja tri velika plastenika ostvario dobre rezultate, pre svega u proizvodnji paprike, zatim luka, rotkvica, peršuna. Ljutu papriku je imao skoro do ovih hladnih decembarskih dana. Potom je zasadio druge kulture.

U povrtarstvu se sa prelaskom na plasteničku proizvodnju radi preko cele godine, nema odmora. Jednu kulturu zamenjujem drugom. Otud su niške pijace dobro snabdevene i u jesenjim i zimskim danima. Upravo se takva proizvodnja nama isplati, dodaje ovaj vredni povrtar.

Ivan Cvetković planira da u 2017. godini postavi još koji plastenik i poveća proizvodnju, povećaće i asortiman i nastaviti sa izgradnjom sistema za navodnjavanje, bez koga nema uspešne proizvodnje.

D.N.

Sadržaj realizovan u okviru projekta „Umetnost preživljavanja u srpskom dvorištu – Uzroci, profil i kretanje siromaštva na jugu Srbije“. Projekat sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *