Neki ćemo da se zaposlimo

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Milan  Strongman Jovanović

strongmenKažu da je u Srbiji kriza zapošljavanja. Jeste. Tačno je. Da li to znači da je nemoguće naći posao? Pa ne baš. To samo znači da je jaka konkurencija i da će samo najuporniji i najsnalažljiviji da nađu posao.

Kod nas je najrasprostranjeniji model „tražim posao“ uz samosažaljenje i optuživanje svih drugih za sopstevnu nezaposlenost. Traženje posla često se svodi na kukumavčenje uz kaficu i povremeno raspitivanje kod najbližih drugara „ima li negde neki posao… ali da je dobro plaćen“.

A na stolu skupe cigarete, najskuplji mobilni, nartavno bez kredita, i novine okrenute na sportsku stranu.

Gospodo ne traži se tako posao.

Traženje posla je isto posao. Ustaneš u 7 pa pravac na autobus i od firme do firme, od lokala do lokala… „Dobar dan, da li imate neko radno mesto?“, „Mogu da voluntiram neko vreme da vidite kakav sam radnik“, … Energičan nastup sa pristojnim osmehom na licu. Niko ne voli namrštene i očajne ljude. Dobar dan ja tražim posao, ne biram. Pa danas 8 sati tražiš posao, pa sutra, pa u subotu prepodne… Pa dođeš opet u istu firmu iduće nedelje, tražiš sastanak sa direktorom, vlasnikom, menadžerom…

bulevar_26Šalješ emailove, zoveš, nudiš se, … Pa kad se osvrneš, za 20 dana si ostvario 250 kontakata. Pa tako sledećeg meseca, pa sledećeg, … Ipak je tako značajno veća verovatnoća da se nađe bilo kakav posao nego oprobanom metodom negativnih očekivanja da se nađe super posao. Pa kad se zaposliš kreneš od najniže plate pa se kroz rad dokazuješ i kvalifikuješ za bolji posao i veću platu. Čista glupost je da poslodavci samo eksploatišu. Naravno da eksploatišu ali su dovoljno racionalni da plate više nekog ko im više zaradi.

„Neki traže posao a neki ćemo da se zaposlimo“. Kažu da se posao nalazi preko veze. Pa i traženje veze je akcija koja se vodi pod „tražim posao“.

U Srbiji, kad neko nema posao on kuka kako nema posao. Na zapadu kad nemaš posao, posao ti je da tražiš posao 8 sati dnevno.

Uvek je bolje da imaš nekakav posao nego nikakav. Ako je nekog sramota da radi bilo kakav posao a nema šta da jede onda i ne zaslužuje da nađe posao.

REAKCIJA NA OVAJ TEKST

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *