Nelogično: „Noć muzeja“ u Nišu večeras bez Narodnog muzeja?!

Građani koji su večeras planirali da posete kulturnu manifestaciju „Noć muzeja“ lako mogu biti zbunjeni programom ovog događaja jer u njemu nigde nema postavki Narodnog muzeja u Nišu, Logora na Crvenom krstu i drugih istorijsko kulturnih objekata.

Šta se zapravo događa? Organizator „Noći muzeja“ je na svom zvaničnom sajtu objavio 13 lokacija u kojima će biti izložene postavke (u stvari jednu lokaciju je duplo naveo zato što su planirane dve izložbe pa ispada da ima 14 lokacija), ali u tom protokolu nema Narodnog muzeja u Nišu!? Niški Narodni muzej je pak na svom sajtu objavio manifestaciju Muzeji Srbije koja traje od 9. do 18. maja, svakodnevno od 10 do 22 sata.

Za večeras na primer, u 18 sati u Logoru na Crvenom krstu je planirana izuzetno vredna izložba „Senke starog Niša“, autora Davorina Dinića koja je naišla na ogromno oduševljenje građanstva, ali se ne nalazi u programu „Noći muzeja“.

Tako da građani koji planiraju bogato kulturno veče moraju da izgrade kompletnu sliku večerašnje ponude. Razlog ovoj nelogičnosti je ono što smo naslućivali, a potvrdio nam je jedan od ljudi iz niškog Narodnog muzeja.

dav
Davorinove slike na izložbi večeras, ali ne i u protokolu „Noći muzeja“

Muzejsko društvo Srbije je odlučilo da istupi iz manifestacije „Noć muzeja“ jer je organizacija koja realizuje ovaj događaj imala neke probleme sa muzejima u Srbiji odnosno problem je bio što su se negde naplaćivane karte, iako je ta manifestacija zamišljena kao besplatna za građane, a tako je u svetu već 30 godina. Došlo je do razmirica i to je sada tako kako jeste – kaže nam naš izvor.

Inače, manifestacija „Noć muzeja“ koja se večeras održava u Nišu biće otvorena 13 lokacija gde će zainteresovani moći da vide kulturnu zaostavštinu grada. Svi objekti biće otvoreni od 17 sati do 2 sata posle ponoći. Za sve zainteresovane, večeras će vrata biti otvorena u Istorijskom arhivu gde će moći da se vidi Zakonik Stefana Dušana Cara srpskog i druge retke knjige štampane od 1868. do 1945.godine.

slika za noc muzeja
U biblioteci moći će da se vide najstariji časopisi

U Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“, posetioci će moći da se vidi najstariji časopis iz čak 1827. godine. Večeras će biti otvorena vrata Galerija Niškog kulturnog centra, Galerija legata slikarke Branke Đorđević, Galerija „Art 55“, Letnja pozornica u Tvrđavi, Galerija Srbija, Salon 77, Atelje „Milica“, Paviljon u Tvrđavi, Salon 77, Umetnička škola, Škola mode i lepote i Galerija Društva arhitekata Niš.

gradjanin.rs

3 Comments

  1. Koliko ja znam, Noc muzeja je u Nišu uvek bila besplatna, išao sam na poslednjih šest.
    Tako da razlog koji je naveo gospodin iz niškog Narodnog muzeja nešto ne pije vodu…

    1. Noć muzeja se OD POČETKA naplaćivala u Beogradu, Novom Sadu,Subotici i mnogim drugim mestima. U Nišu se poštovao princip ICOM-a koji tako radi preko 30 godina – besplatan ulaz za građanstvo – ali ne i u drugim centrima Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *