Nepoznati donator platio struju Stojanovićima iz Jelašnice

Smrt Miroslava Stojanovića (44), oca četvoro dece potresla je Srbiju jer je digao ruku na sebe zbog pukog siromaštva. Kristijan(12), Lazar (9), Veljko(7) i Kristina(5,5) ostali su bez oca, a supruga Slavica bez podrške čoveka koga je volela. Njima je jutros nepoznati donator iz Beograda uplatio 22,500 dinara za struju tako da sada imaju električnu energiju, ali su problemi ostali.

Slavica i Miroslav sa decom nekada

Svi koji žele da pruže pomoć Slavici i deci mogu da joj se jave na telefon 064 4118934. Otvoren je i broj žiro računa za humanitarne uplate : 160-5410200069139-57 Banka Intesa na ime Slavica Spasojević.


On je u sredu popodne sahranjen na groblju u Jelašnici, selu pored Niške Banje gde je živeo posle izbeglištva iz Novog Brda na Kosovu i Metohiji.

Na današnji dan (četvrtak), Petrovdan celo selo se okupilo ispred crkve. Dogovoreno je da se Stojanovićima pomogne. Goran Pešić iz Saveta građana sela kaže da je sada u ovom trenutku najbitnije da se deci obezbedi struja, hrana i ogrev za zimu.

Miroslav, mlad i pošten čovek nije mogao da trpi poniženje da gleda decu kako su željna svega i svačega, a on i obolela supruga Slavica to nisu mogli da im pruže jer su živeli od 19.000 dinara socijalne pomoći i njegovog nadničenja. Popio je insekticid etiol jer je ljudska ponos poklek’o kada su radnici Elektroprivrede Srbije došli i isekli im struju zbog duga od 22.500 dinara. To je bila kapisla da pomisli kako će deci biti bolje bez njega.

Ne znam ni kako ću ni kuda ću sada bez njega. Ovi koji su nam isekli struju, rekli su nam da se ne priključujemo na divlje što i nismo hteli jer će nas onda isključiti s bandere. Na tih jadnih 19.000 dinara, stizali su nam računi po 4.000 ili 5.000 dinara za struju, a mi nemamo ni bojler, ni mašinu za veš, ne znamo odakle toliki računi!? Sad se na računu pojavilo nekih dodatnih 13.000 dinara. ma strašno. Nismo mogli da izdržimo s ovih 19.000 dinara socijalne pomoći – priča nesrećna supruga Slavica.

Sudbina porodice Stojanović bila je vesela samo kada su se deca rađala.

Oni su posle raseljavanja s Kosova živeli u izbegličkom kampu. Miroslavljeva majka se ubila jer je oterana s vekovnog ognjišta pošto su joj supruga ubili Albanci. Komesarijat za izbeglice im je kupio ovu kuću u selu Jelašnica gde su se okućili i mislili da će sve krenuti nabolje. Današnjica ne da samo to nije donela, nego je pored Stojanovića naterala u bedu mnoge porodice u Nišu i okolini.

Ne mogu ovo više da izdržim, nemam da platim dug za struju, deca će mi gladovati! – bile su poslednje reči koje je čula sestra Zlatka od svog brata Miroslava. Našli su ga kako leži mrtav pored česme. Hitna pomoć nije uspela da ga spase.

Sam pogled na unutrašnjost kuće bez kupatila jasno govori u kakvoj grčevitoj borbi protiv siromaštva žive Stojanovići. Dve okrečene sobice, trošnja kuhinja, kupanje u lavoru u prostoriji koja je trebala da bude kupatilo, plišani meda na kredencu i posluženje za komšije i prijatelje koji dođu da odaju poslednji pozdrav Miroslavu.

Sahranjen o trošku države

Miroslav Stojanović je sahranjen o trošku države. Centar za socijalno je izdvojilo novac za sahranu, a parcelu je dao Savet građana sela Jelašnica.

Miroslav se nije mnogo družio s komšijama. Nije pio, sve svoje vreme kada ne radi, posvećivao je deci i porodici. Išao je da nadniči svuda. Brao je maline, kopao, bio fizikalac na građevini, ma sve gde je mogao da zaradi, išao je da rad. A, dečica? Oni su zlatni, posebno mala Kristina. Ona je toliko pametna da je već pošla u predškolsko iako nema dovoljno godina za to. Selo će svakako da im pomogne, ali za sada im je potrebna hrana i ogrev za zimu, a oko uključenja struje ćemo mi da se pobrinemo nekako – priča Pešić iz saveta.

EPS: Beograd odlučuje o svim isključenjima

U Elektroprivredi Srbije nismo uspeli da saznamo na koji način socijalno ugrožene porodice mogu da izbegnu isključenje.

Sada je sve centralizovano pa isključenja struje tako da tu ni direktori u Nišu ne mogu ništa da pomognu. Mi jednostavno dobijemo naloge iz Beograda da isključujemo sve sa, na primer, dugom preko 20.000 dinara i taj zadatak moramo da izvršimo. Ranije, kada je „Jugoistok“ bio smešten u Nišu baratalo se sa cifrom od oko 1.000 domaćinstava i privrednih objekata koji su isključeni sa napona, a sada tu statistiku ima centrala u Beogradu. U tu cifru su spadali i oni koji su krali struju i drugi  – rekao nam je jedan od radnika u Nišu koji radi na isključenjima i uključenjima struje.

M.S.

3 Comments

 1. Molim vas ovo objavite.Odlaskom u elektro distribuciju saznao sam da televiziji dugujem oko pet hiljada .Naime struju redovno placam normalno nikada ne stize za konpletnu isplatu.Ostane po dve tri hiljade.Racunao sam da tih 150 dinara se redovno odbija.Na salteru cinovnik mi je rekao morate isplatiti konpletan dug za struju.Pa tek onda ostatak para ide za tv.Zivimo od 13000 penzije.Kada sam otiso da me oslobode odredjenih broja kilovata trazili su mi da iz bosne donesem da nemam zemlju tamo.A ja sam samo 1955 rodjen tamo.Roditelj bio na terenu izgradnje Varesa.Sto znaci da nema pomoci sirotinji.Potrosis 50 kilovata platis vise taksi i bog pitaj sta jos tri puta vise nego utrosrnu energiju.Zar eps nemoze da pocne da zivi od svog rada.Ulaganjem u infra strukturu.Smanjenjem rezije rekonstrukcija celog epsa.Molim vas ne potrosimo ni kilovat racun dest evra.Pa gde to ima.Tv moras da platis i ako nemas tv.I ako neces da gledas taj kanal.Sve na silu.

 2. More vi iz epsa, kome vi prodajete maglu?
  Zasto ne iskljucite lokalnim kriminalcima koji imaju i milionske cifre za dug za struju?
  Svaka nam je vlast ista, svi udaraju po sirotinji, i nad sirotinjom se svi izivljavaju.
  Cudi me samo sto jos nema AV i njegovih vernih pratioca da se slikaju i obecavaju porodici brda i doline. Ne smeju jer ih na jugu ne vole, jer na jugu narod ima smelosti da se pobuni.
  Srbijo i srpski narode, nikad nisi bila jadnija i bednija kao sada, i u doba inflacije se bolje zivelo nego sada!!!!!!

  1. Zasto?zbog toga jer je Eps drzava u drzavi.Finansira sve stranke dosada koje su bile na vlasti.Nikada necemo da dozivimo potrisio si 50kilovata plati.Vec sada takse odrzavana pitaj boga sta jos.Tri puta veci racun ali ne za utrosenu energiju.Ovom muceniku je i u racunu bilo pet hiljada za tv.Jer ovi ne odbijaju za tv.To se skuplja.Medju konpanijski dogivor EPS-RTS je kad isplatis racun za struju preostali novac se upucuje na racun za tv.Cak ovi u rts nemaju mehanizam niti racun da im se sada uplati zaostale ne odbijene rate za RTS.Strasno EPSje drzava u drzavi.Nemoj da vas iznenadi i prinudna naplata za RTS.Tehnologija omogucila naplatu tv kanala ko hoce hoce da gleda RTS neka kupi karticu nju dopunjsva i mir bozji.Ovako na silu zakonom.Stame briga tu kugu informisanja necu da gledam.I njihove reprize.Ako objavite hvala ako ne opet hvala.Jedino ovako se moze cuti glas siromastva i drzavne pljacke.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *