Nepravda: Niški roditelji izgubili bitku protiv „Pčelice“ – deca ostaju s novim vaspitačicama

Roditelji dece iz nekoliko niških vrtića gotovo sigurno gube bitku protiv Dečije ustanove „Pčelica“ koja je pravno „potkovana“ zakonom, premestila s jednog na drugo radno mesto oko 60 vaspitačica. Roditelji dece iz pet vrtića su se pobunili juče popodne jer nisu želeli da im deca „gube“ vaspitačice koje su već upoznali, na koje su deca navikla, smatrajući da je takav potez apsolutno nepotreban. Oni su kazali da ih ne interesuju odnosi u „Pčelici“, ali da za decu ne bi bilo dobro da se sada privikavaju na nove vaspitačice „od kojih će većina biti nezadovoljna i pitanje je kako će raditi s decom“.

roditelji i Bandjur
Roditelji na sastanku s Banđurom juče popodne

Imali su sastanak sa pomoćnikom gradonačelnika Milošem Banđurom koji im je nagovestio da premeštaja „neće biti“, ali je realnost malo drugačija.

Obećano nam je da će se sa direktorom „Pčelice“ Zoranom Jonićem sastati gradonačelnik Niša, Darko Bulatović, ali do toga nije došlo. U prosvetnoj inspekciji su nam rekli da oni ne mogu ništa po tom pitanju da učine. U razgovoru sa upravom „Pčelice“ odnosno direktorom Jonićem nam je rečeno da smo mi još kada smo upisivali decu, potpisali ugovor na kome, negde u dnu, stoji da se slažemo sa takvim potezima uprave tako da je sva naša borba da „stare“ vaspitačice ostanu pravno neosnovana – rekla nam je grupa roditelja koja dodaje da je ovo klasičan princip kada je „zakon iznad pravde“.

Ova grupa dodaje da apsolutno nemaju ništa protiv novih vaspitačica „jer shvataju njihov položaj“.

Kako čujemo neki roditelji čija su deca juče počela da pohađaju nastavu za predškolsko će ovih mesec dana biti u vrtićima, a onda će ih prebaciti u škole. Ti roditelji su najviše „pogođeni“ ovim reformama jer su očekivali da će taj deo nastave deca obavljati sa vaspitačicama na koje su navikli – kažu oni.

Zoran Jonić: Moja odluka je konačna!

U Upravi “Pčelice” oštro demantuju spekulacije da se radi o revanšizmu prema vaspitačicama koje su članice jednog sindikata, već da su premeštaji sasvim normalna procedura i da je to urađeno zbog potrebe posla.

Apsolutno odbijam da prihvatim da se tako govori, jer je od 60 premeštenih radnica samo njih 15 u sindikatu, pa su čak njih 5 i same tražile da budu prebačene, tvrdi direktor Zoran Jonić.

U “Pčelici” kažu da je sve urađeno po zakonu i da će “i deci i mnogim radnicama biti bolje nego ranije”.

Neke od njih su i unapređene i primaće veću platu, a sada dobijamo i novi vrtić kod Duvanske industrije, pa će i tamo neko trebati da radi, tako da ja stojim iza svega urađenog i mislim da sam dokazao za sve ovo vreme da sam dobro vodio i vodim ovu ustanovu, a moja ovakva odluka je konačna – dodaje on.

M.S./N.M.

 

2 Comments

  1. „Moja odluka“,svima je nama jasno da je to samo njegova odluka,zato sto covek nema osecanja.Do sada je vise puta pokazano upravo suprotno da ne zna da vodi kako treba ustanovu.Samo sto svi znamo da ima debelu pozadinu koja ga stiti.On da ima imali savesti i morala sam bi dao ostavku posle onog viska placanja,pa vracanja para,pa izleta koji kostaju kao da nam deca idu u stranu zemlju(samo zato sto je u semi sa turistickom agencijom,i nikad nikondrugi na tenderu nije dobio),briga njega i za vaspitacice,i za nas,a ponajmanje za nasu decu.Sramota je sve,neka mu je na casti,gleda i njega neko odozgo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *