Neprimereno: Država nas na BBC-ju prodaje kao obrazovanu i jeftinu radnu snagu (video)

Iako se stručnost srpskih radnika nekada i sada poštovala u svetu, na američkom “CNN International” kablovskom kanalu emitovala se reklama u kojoj se građani Srbije predstavljaju kao obrazovana i jeftina radna snaga.

Reklama je posle pretrage, kako se vidi, objavljena još 2014. godine tako da nije čudo što se u Srbiji danas najavljuje dolazak krupnih firmi. U pojedinim firmama koje već funkcionišu kod nas, a čiji su investitori iz inostranstva, vidi se jedna doza nebrige za radnike pa zato imamo štrajkove u takvim firmama, a uopštena slika je da su plate toliko niske da ne mogu da obezbede ni pola potrošačke korpe. Nebriga proističe iz toga da je investitoru jasno da država posle ovakve reklame „ne stoji“ iz odbrane prava radnika.

Reklama o investiranju u Srbiju je produkcijski, vidi se profesionalno urađena, ali u jednom trenutku reklamira “high skilled – low-cost workers” što u prevodu znači “visokokvalifikovani i niskobudžetni radnici” odnosno obrazovana i jeftina radna snaga. Ova reklama je ovih dana ponovo došla u žižu javnosti, posle započetih, ali i najavljenih štrajkova u fabrikama gde postoje strane investicije u Srbiji.

Biti trenutno strani investitor u Srbiji je zaista dobar poslovni potez jer za zaposlenje svakog radnika država daje preko 6.000 evra, plate radnicima su do 250 evra, a o njegovim pravima malo ko brine.

M.S.

 

2 Comments

  1. Pa sta hocete, „drzava“ nije nista slagala. Uostalom, napisali ste da je video objavljen pre tri gpdine, dakle, toliko nam je dobro da za takav „skandalozan video“ nikoga nije bilo briga do sada. Vi ste verovatno neki placenici, jer narodu da je lose, on bi vec nesto uradio za sebe, zar ne. Narodu je ocigledno odlicno. Zasluzeno. Namreno sam ironican, i namerno je drzava pod navodnicima, al da je zasluzeno jeste.

  2. „high skilled – low-cost workers“

    Ovde mi jedino nije siguran ovaj prvi deo, tj. koliko su ljudi obuceni. A da smo „low cost“ to nije nikakava tajna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *