Nepristojno: Bilbord „Boli me______.“ preko puta osnovne škole

Preko puta Osnovne škole „Ratko Vukičević“ u Nišu nik’o je bilbord na kome piše „Boli me______.“ gde je ostavljeno prostora da sami građani „dopišu“ šta ih boli. Sigurno da je prva asocijacija na muški polni organ. Ova uzrečica se u narodu svakodnevno koristi, ali takvim asocijacijama sigurno ne bi trebalo da budu izloženi đaci, kojih u OŠ „Ratko Vukićević“ ima preko 1.000.

bilbord-Boli-me
foto: Miki Bukovac

Na bilbordima se koriste razni marketinški slogani i trikovi koji ljudima najviše privlače pažnju, kao u slučaju bilborda koji je nedavno postavljen u ulici Ratka Vukićevića, preko puta Nacionalne službe za zapošljavanje u Nišu.

Jedni ovu poruku tumače kao psovku, drugi pak kao šalu ili odraz trenutnog raspoloženja autora: Boli me uvo, boli me briga, boli me duša… Ne ulazeći u verovatno dobronamernu poruku oglašivača, ovom bilbordu sa ovim napisom, tu nije mesto. Znamo da je i loša reklama – reklama, ali granice ukusa u marketingu se nekada moraju znati, pogotovu ako su u pitanju deca. Današnji đaci su mnogo napredniji i sigurno da im ova poruka neće značajno uticati na vaspitanje, ali što ne ide, ne ide.

Možda naravoučenije ove poruke treba potražiti u citatima Ive Andrića „Što ne boli – to nije život, što ne prolazi – to nije sreća.“ Jer reči su „znakovi pored puta“. Nekada su pravi putokazi, a nekada „dvosekli mačevi“.

Autor: M.S/Miodrag Miki Bukovac

2 Comments

 1. Cemu , odmah asocijacija na polni organ ?
  Moze neko da napise tj . dopise ime ,
  na pr. CVETKO !
  Ili celu recenicu :
  „STOLI ME BOJKO“ !
  Ili … ne moram bas sve ja da napisem !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *