Neshvatljivo: Vandali ukrali klupe i oštetili vejnike tokom Božića

Tokom Božićnih praznika, Spomen park “Bubanj”, ponovo je bio na meti vandala. Komunalna inspekcija Gradske opštine Palilula, u okviru redovne kontrole, ustanovila je da je nepoznati izvršilac odneo drvene pokrivače sa klupa i oštetio vejnike, koji su postavljeni 2012.godine u okviru IPA prekograničnog partnerskog projekta opštine Palilula sa opštinom Bobov dol u Bugarskoj. Tada je, u okviru ove investicije uz podršku EU od 180.000 eura i Grada Niša rekonstruisan amfiteatar, očišćena spomen obeležja, postavljeno 30 klupa, 15 vejnika i očišćen i uređen veći deo staza u parku.

Komunalni inspektori opštine su stalno na terenu, međutim teško je izvršioce ovih nedela registrovati. Odgovarajuća logistika sa komunalnom policijom grada, kao i redovno prisustvo predstavnika komunalnih preduzeća na terenu, dala bi rezultate. Kazne za narušavanje komunalnog reda su male a sudije za prekrešaje su zatrpani predmetima, kaže predsednik Aleksandar Ždrale.

…a ovako je bilo

U okviru zahteva o održivosti projekta u narednih pet godina od završetka investicije, opština Palilula je zbog određenih oštećenja, uložila krajem 2016.godine dodatnih 200.hiljada dinara kako bi se rekonstruisali oštećeni vejnici, klupe i amfiteatar. Nije prošlo ni mesec dana od monitoringa komisije IPA programa, spomen kompleks uređen po projektu je ponovo devastiran. Za održivost i zaštitu prostora očigledno je potrebno obezbediti redovno održavanje i zaštitu ovog spomen kompleksa, kažu u opštini Palilula.

D.Vidojković, EKOpolis

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *