Neshvatljivo: Zbog sujete i sukoba lekara, pacijenti čekaju na operaciju

Zorica-Miladinovic
piše: Zorica Miladinović, novinarka lista „Danas“

Nekoliko ležećih pacijenata na niškoj Klinici za kardiovaskularnu i transplantacionu hirurgiju upozorili su juče da čekaju na operaciju bajpasa i do četiri sedmice zbog poremećenih međuljudskih odnosa na toj klinici. Oni su kazali da su o tome pisanim putem obavestili i rukovodstvo Kliničkog centra Niš i ove Klinike, kao i zaštitinika pacijenata, zahtevajući pri tom da ih u interesu njihovog zdravlja što pre „operišu lekari koji ih vode“.

Dragi Milićević iz Leskovca i Aleksandar Todosijević iz Kraljeva kažu za naš list da čekaju na operacije bajpasa na stomačnoj, odnosno vratnoj arteriji od 7. odnosno 14. septembra. Vukan Vujošević iz Aleksinca takođe je, kaže, primljen 7. septembra, a bio je prinuđen da čeka na operaciju stomačnog bajpasa do 24. septembra, kada je ona urađena jer mu se „stanje iskomplikovalo“. Sada su mu se, objašnjava, „otvorile i rane na leđima od dugog ležanja“. Todosijeviću i Milićeviću je posle svega usmeno najavljeno da će „biti poslati na operacije u Beograd“.

kc
Klinički centar Niš foto:V.Novosti

Ovi pacijenti kažu da su i do desetak puta stavljani na operativni program, sa kojeg su sledećeg dana skidani. Tvrde da ih na program stavljali „lekari koji ih vode“, Milan Jovanović ili Predrag Đorđević, koji „predstavljaju oprativni tim, tako da svaki ponaosob često ne želi da radi sa drugim kolegama“, a da ih je sa programa navodno „skidalo“ rukovodstvo klinike na čelu sa direktorom Draganom Milićem, sa kojim su oni u lošim odnosima, što je „već opšte poznata priča na klinici“. Dodaju da žele da ih operišu upravo Jovanović i Đorđević jer ih „prate mesecima unazad, najbolje poznaju njihovu bolest i u njih imaju poverenja“.

– Sve ovo je krajnji bezobrazluk. U bolničkom krevetu čekamo na ozbiljne operacije skoro od početka meseca, jednom od nas se u tom čekanju stanje i iskomplikovalo, a oni se svađaju preko naših leđa i mi to slušamo. Da li se uopšte vodi računa o interesima nas kao pacijenata?- pitaju oni.

Direktor Klinike Milić i lekar Jovanović bili su nedostupni za komentare. Direktor Kliničkog centra Niš Zoran Radovanović je kazao da konačnu reč o operativnom programu daje direktor Klinike, a ne lekari i pacijenti, kao i da pacijenti u tercijarnoj ustanovi, kakva je KC, nemaju pravo da biraju lekara, već to mogu da čine samo u primarnom zdravstvu.

– Na sastanku koji smo imali povodom ovog slučaja zaključeno je da će u roku od tri dana na samoj Klinici biti doneta odluka kako da ovi pacijenti budu zbrinuti na najbolji mogući način i u njihovom interesu. Pacijenti moraju da dobiju uslugu, a međuljudska sporenja između lekara, ma kakva bila, ne smeju im oduzeti to pravo, i to se u ovom slučaju neće desiti- rekao je Radovanović.

Nema razloga za zdravstvenu inspekciju!?

– O operativnom programu odlučuje direktor u sadejstvu sa kolegijumom. Prema pozitivnim propisima, pacijent u tercijarnom zdravstvu nema zakonsko pravo da izabere lekara, ali mu se ne može ni zabraniti da traži da ga operiše lekar koji ga je primio i pratio, odnosno poznaje njegovu bolest, ukoliko se lekar o tome dogovori sa direktorom klinike, a za to postoje uslovi na klinici. Najvažnije je da pacijent ne bude uskraćen za zadravstvenu zaštitu- kaže savetnica za zaštitu prava pacijenata grada Niša Ružica Đorđević, koja je nakon jučerašnjeg razgovora sa direktorom KC Radovanovićem zaključila da „nema razloga za uključivanje zdravstvene inspekcije“.

7 Comments

 1. „Zbog sujete i sukoba lekara, pacijenti čekaju na operaciju“!!???
  Sam naslov ovog članka deluje …bez veze .
  Bolje da ste napisali : „Zbog nedostatka /nemanja/ stručnih kadrova pacijenti čekaju na operaciju“.
  Ovo je obično zamajavanje javnosti ,jer KC Niš još nije uspeo da iškoluje kvalitetnog kardiohirurga a jedini koji je bio kvalitetan /prof dr Radovanović/ je isteran „kao štetan“ i u Sremskoj Kamenici ostvario ono što mu ,tadašnji „stručnjaci“ u Nišu , nisu dozvolili. Kao što vidimo , istorija se ponavlja , na našu žalost , a „stručnjaci“ i razni „prof dr“ i „direktori“u KC Niš i dalje su na vlasti a pacijenti… koga pa oni interesuju. Važno da imamo zgradu i opremu i „tezgu“ za Beogradjane !

 2. Gospodji Djordjevic sam jos aprila meseca poslao e-mail u kojem sam se zalio na maltretiranje od strane doktorke na Internoj klinici u Nisu. Evo,sest mesec me nije udostojila odgovora.Toliko o savetnici za zastitu prava pacijenata grada Nisa.

 3. Pa ljudi ,taj Milic je Perisicev naj ortak,a ovom Zubi Radovanovicu uskoro istice mandat,pa ako Perisic postane direktor KC,Zuba i Milic ce biti pomocnici,j..e lud zbunjenog. Zubo,kod operacija ovog tipa,svuda u svetu pacijenti biraju hirurga koji ce ih operisati,a ti ne smeš da prdnes od Milića !

  1. На књижевни језик можете речи:
   „Познавам га ко црвено јајце на Велигден“
   „Разуме се ко Марица у кантар“

 4. Jel direktor te klinike onaj Dragan Milic sto nikad nije polozio specijalizaciju iz kardiohirurgije. Onaj sto prodaje carape, leci cireve na nogama, prepisuje i falsifikuje radove. Pa naravno da nece nikom da dozvoli da radi. On ce tako da se ponasa sve dok moze i on nije kriv zbog toga. Krivi su ovi sto ga drze na to mesto. Ali pacijenti su se vec orijentisali i izbegavaju ga.

 5. Sramota, od kada je taj Milić postavljen za direktora, na toj klinici samo problemi.
  Dokle su stali sa kardiohirurgijom, kakva promocija a sada prostorije i oprema leže neiskorišćene.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *