Nezavisnost: Tender za 75 vodomera je namešten – Direktor: Sve je po zakonu!

Sindikat „Nezavisnost“ u niškom vodovodu – JKP „Naisus“ optužio je direktora za trgovačko – provizijsko vođenje firme u slučaju kupovine 75 vodomera za koju je ovih dana raspisana javna nabavka. Direktor „Naisusa“, Dejan Andrejević demantuje takve navode i kaže „da je javna nabavka raspisana apsolutno po zakonu“.

Dejan Andrejević, direktor JKP „Naisus“

Glavni poverenik Ljubiša Mijajlović kaže da ovaj reprezentativni sindikat takoreći nema kontakata sa direktorom pa zato pokušavaju da situaciju u preduzeću prikažu gradonačelniku Niša i nadležnim inspekcijskim službama. Oni navode da je tekst javne nabavke za vodomere sličan tekstu iz kataloga jedne strane kompanije. Kako kažu u „Nezavisnosti“ zbog tih specifičnosti, drugi ponuđači automatski se isključuju „iz trke“.

Iako je tumačenje čelnih ljudi preduzeća da je ovde reč o tehnološko-inovativnom postupku, sindikat Nezavisnost JKP „Naisus“ ukazuje javnosti da je kupovina ovih vodomera trgovačko – provizijski postupak direktora Dejana Andrejevića i da ovaj tender predstavlja nastavak njegove nezakonite politike kupovine roba i usluga od unapred dogovorenog prodavca. Ovakav postupak „tehnološke inovacije“, osmišljen od strane direktora Andrejevića, predstavlja reprizu dogadaja iz marta 2015.god., kada je isti učesnik, na identičan način i od istog prodavca pokušao „inovativnu“ kupovinu nepotrebnih inostranih vodomera u iznosu od 55 miliona dinara. Njegov pažljivo pripremljen plan je tada propao, samo zahvaljujuci dospecu njegove podvale u javnost – saopštava „Nezavisnost“.

Reč je o vodomerima, koji po svojim propusnim karakteristikama, spadaju u takozvane „velike“ vodomere i kod kojih se detekcija protekle količine vode vrši ultrazvukom.

Da će ovaj posao dobiti inostrani proizvođač, može se zaključiti i iz teksta same konkursne dokumentacije, u kojoj nema klauzule Prednost za domaće ponuđače, a koja je propisana članom 86 Zakona o javnim nabavkama Republike Srbije. Zbog svojih tehnoloških poboljšanja u odnosu na konvencionalne vodomere, ovi su tipovi vodomera i najskuplji na tržištu. Kupovina ovih vodomera je planirana od strane direktora preduzeća Dejana Andrejevića Planom javnih nabavki za 2017.godine, a naravno usvojena na sednici Nadzornog odbora preduzeća – saopštili su iz ovog sindikata.

Saopštenje Sindikata Nezavisnost
Ovakvu procenu, sindikat Nezavisnost je doneo na osnovu nekoliko činjenica:

  • Za ovu odluku, o kupovini najskupljih i najmodernijih vodomera, ne postoji predlog stručne službe i stručnih lica u preduzeću, niti bilo kakva tehno-ekonomska analiza o pozitivnom uticaju ove kupovine na poslovanje preduzeća. Nepoznato je i to, ko je službi javnih nabavki doturio tekst same tehničke specifikacije!
  • Analizom teksta datog u Tehničkoj specifikaciji Partije 1.1.26.3, prepoznali smo elemente, kojima samo nedostaje ime proizvođača, od koga će ovi vodomeri biti nabavljeni. Tehničke karakteristike, prikazane u specifikaciji, su prepisane iz kataloga jednog inostranog proizvođača i zbog samo nekoliko specificnosti ostali ponuđači nece moći da učestvuju.

Andrejević: Republička komisija nije dobila nijednu primedbu

Direktor JKP „Naisus“ Dejan Andrejević ocenjuje da prvi čovek preduzeća ne može na taj način uticati na javne nabavke kako je to u saopštenju sindikata navedeno.

Potrebno je skinuti famu sa teme javnih nabavki. Direktor preduzeća prvo mora da dobije zahtev tehničke službe, kao što sam ja dobio, za nabavkom vodomera. Na čelu te službe je tehnički direktor koji je potpisao potrebu za javnom nabavkom, sa tom specifikacijom. Direktor u tom procesu bira komisiju koja sprovodi javnu nabavku i to odobrava Nadzorni odbor kao što je to bilo u ovom slučaju. Tehnički direktor je u „Naisusu“ i na čelu Nadzornog odbora. Normalno je da sam prihvatio sugerisanje saradnika iz tehničkog sektora i potpisao odobrenje za javnu nabavku 75 vodomera – objašnjava Andrejević.

On kaže da su to kvalitetni vodomeri koje traže novi investitori. Andrejević navodi primer da je investitor novog Kliničkog centra tražio baš takav vodomer koji pomoću senzora meri utrošak vode, ali i alarmira ukoliko postoji rashod ili krađa vode.

Sve javne nabavke se ističu na našem sajtu i na sajtu Republičke komisije za javne nabavke. Ovoj komisiji može da se žale firme, pojedinci koji misle da su oštećeni tom nabavkom, ali za sada nema nijedne primedbe. Direktor u takvim situacijama, kada komisija preuzme vođenje nabavke, sa procesom nema dodira. Njegovo je samo da vidi da li mje sve sprovedeno po zakonu što sam i učinio. Što se tiče toga kako ste rekli da je specifikacija prepisana iz kataloga neke firme, pa to su opšte karakteristike i odnekud se moraju preuzeti. U ovom slučaju, može da piše ko šta hoće, ali ako zakonski ne postoji nijedna primedba na sprovođenje procesa, ja sam nemoćan da bilo šta zaustavim – kaže Andrejević.

On dodaje da niko ranije nije imao primedbi na detaljan plan javnih nabavki i napominje da takve vodomere niko ne pravi u Srbiji, pa zato među domaćim proizvođačima nije data prednost jer nema smisla.

M.Smiljković

1 Comment

  1. Opet nasedate na ortodoksne laži Andrejevića, pre neki dan je platio kaznu zbog nameđtenog tendera, pa mu treba verovati, sve što su ti iz Nezavisnosti rekli obisinilo se ko da sede pored direktora.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *