Niko neće da odgovara zbog „prepumpane“ cene maski od 300 dinara

Kada je proglašena epidemija marta meseca ove godine, čije je nošenje postalo obavezno koštale su prvo 120, a onda se ta cena ubrzo u nekim apotekama i trgovinama popela na 300 dinara. Isto se dogodilo i sa limunom koji je u roku od dva tri dana sa 100 poskupeo isto na 300 dinara.

Te bezobrazno visoke cene su potrošači morali da plate.

Istina neki su šili maske, neki stavljali gaće na glavu, ali većina građana je bila u potrazi za jeftiinijom zaštitom.

Za takve veštačke skokove cena nema naznaka za sada da će iko da odgovara. U medijima se i ne spominje to vreme kada je litar običnog alkohola (70 procenata) koštao čak 350 dinara.

Mi smo dobijali artikle po tim stvarno visokim cenama i ljudi su to kupovali. Mi kao apotekari nismo mogli da određujemo cene. I sami smo videli da su skupe, ali tako je centrala naredila i tu mi nema šta da se pitamo. sada maske kod nas koštaju 15, a platnene 100 dinara – ispričala je za „Građanin“ jedna apotekarka.

U udruženjima koja brinu o pravima potrošača kažu da se zakasnilo sa pokretanjem bilo čije odgovornosti.

Iluzorno je pomisliti da će neko od građana da pokrene tužbu zbog toga što je istu masku pre osam meseci platio deset puta skuplje nego danas. Udruženja su tu nemoćna jer je država morala da stane iza svega toga i propšiše realne cene maski. To se dogodilo u dve države Evropske unije. Kod nas je svako određivao cene kako je stigao, a panika u narodu je terala potrošače da ih kupuju – objašnjavaju u udruženjima.

Te iste maske se danas mogu naći najjeftinije u nekim trgovinama i koštaju čak i devet(9) dinara kao na primer u „Leonu“ na Bulevaru Nemanjića, a najčešća cena im je 13 do 15 dinara.

M.S.

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanje Grada Niša.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *