Niko se nije setio dana kada su Nišlije „ustale“ prve u Srbiji protiv izborne krađe

Ni jedna politička stranka u Nišu i Srbiji se danas nije setila da obeleži 20 godina od početka tromesečnih demonstracija zbog krađe lokalnih izbora, a koji su bili upereni protiv režima Slobodana Miloševića. Na današnji dan se tada posle drugog kruga izbora okupilo nekoliko hiljada Nišlija ispred zgrade u Nikole Pašića gde je zasedala Gradska izborna komisija. Na zapisnicima su prepravljane brojke, džakovi su se otimali s biračkih mesta…

protest
foto: fotoreporteri tadašnjih Narodnih novina

U drugom krugu lokalnih izbora 1996. godine u Srbiji, koalicija „Zajedno“(SPO, DS, GSS) pobedila je u najvećem broju velikih gradova, uključujući Beograd, Niš, Novi Sad i Kragujevac. To je bila prva pobeda srpske opozicije od uvođenja višestranačkog političkog sistema 1990. godine. Pokušaj vlasti da falsifikuje izborne rezultate izazvao je tromesečne masovne građanske i studentske proteste u Srbiji. Građani Niša su bili perjanica tih protesta koji su trajali 78 dana. Danas ni jedna partija ne obeležava vreme kada su Nišlije pokazale izuzetnu hrabrost i energiju.

Još iste noći, posle izbora se po gradu govorilo da su pojedinci iz Socijalističke partije Srbije otimali džakove s biračkih mesta, da su zapisnici falsifikovani, da je tadašnja bahata vlast(koja je i dan danas na vlasti) na najbrutalniji način htela da prisvoji pobedu.

U toku današnjeg dana, 17. novembra okupila se kritična masa ispred zgrade uprave Grada Niša, u Nikole Pašića 24. Slomljeno je jedno staklo, ali vođe protesta Zoran Živković i Branislav Jovanović nisu dozvoljavale nemire.

protesti-NN
18. novembar 1996. godine uveče

Nekoliko kamenica je odletelo ka pekari „Bata Bane“, tadašnjeg finansijera SPS u gradu. Jaki kordoni policije bili su na svim ključnim mestima u Nišu. Ubrzo su iz Beograda „doleteli“ predstavnici Kolacije Zajedno i tako su počeli mirni tromesečni protesti.

U Beogradu je bunt krenuo četiri dana kasnije-prisećaju se prvoborci ovih protesta.

Pojedinci iz Niša, iz koalicije „Zajedno“ su kasnije prevarile narod koji je protestvovao tada jer su ušavši u vlast pogazili sve obećane principe i obogatili se na leđima građana Niša. Čak taj pokušaj krađe nije ušao u pravnu proceduru tako da do danas pokušaja krađe nije ni bilo. Medija centar Niš je kasnije napravio seriju dokumentaraca na ovu temu pod nazivom „10. godina posle“, a kako je sve krenulo možete pogledati ovde u epizodi „Nišava 1″

M.S.

2 Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *