Niš bez projekata od nacionalnog značaja

Rasprava poslanika vlasti i opozicije u Skupštini Srbije pokazuje da​ budžet za 2023. godinu donosi Srbiji deficit u budžetu od 3,3% bruto društvenog proizvoda, što je manjak od 2,15 milijarde evra.

Gledaoci koji su pratili raspravu pored malih ekrana mogli su da čuju samo uvrede upućene poslanicima opozicije ili prebacivanje odgovornosti na prethodnu vlast, koja je takođe bila vlast sa istom premijerkom. Najavljeni budžet predviđa da država izda još milijardu evra novih garancija za novo zaduživanje, što i ne​ ulazi u deficit.​

Za Niš i ceo jug Srbije budžet ne predviđa​ ništa, osim transfera​ lokalu. Za​ transfere Republike lokalnim vlastima su​ potrebni urađeni projekti​ lokalnih samouprava. Niski kapaciteti i nesposobnost niške lokalne vlasti neće omogućiti da se novac iz budžeta u Nišu iskoristi za izmeštanje pruge, izgradnju Kreativnih centara za mlade, stvaranje Slobodne carinske zone ili kanalizaciju i vodovod u niškim selima“, kaže Tamara Milenković Kerković, narodni poslanik iz Niša.

Budžet predviđa brojne infrastrukturne projekte i javna ulaganja, poput beogradskog Metroa, Nacionalnog stadiona, Nacionalne koncertne dvorane, deonice puteva i koridore. I sve to u Beogradu.

Na moje pitanje da li za Niš postoji neki projekat od nacionalnog značaja, ministar Mali nije imao odgovor.​ Od svih javnih ulaganja, samo za Beograd predviđene su investicije od 4,2 milijarde evra. Čak 6,9% BDP ili 560 milijardi dinara novca siromašnih građana Srbije​ uložiće se bez jasnog izbora prioriteta, pa nije jasno zbog čega se gradi Nacionalni stadion umesto dodatnih izdvajanja za kanalizaciju ili smanjenje zagađenja vazduha“, naglasila je Milenković Kerković.

Sa druge strane, tretman juga Srbije i Niša kao njegovog centra je minoran. Osim puteva Niš-Pločnik, deonice Niš-Merdare kod Merošine, gasne interkonekcije Niš-Dimitrovgrad, praktično jedina „gradska“ investicija je obnova Male scene Niškog pozorišta.

Sudeći prema najavljenom budžetu za 2023. godinu, narodna poslanica Tamara Milenković Kerković iz Srpskog pokreta Dveri, smatra da Zakon o budžetu​ ne vodi računa o potrebama osiromašenih građana i mladih koji odavde odlaze, a jug Srbije se gasi i da zato neće glasati za ovaj budžet.

Gradjanin.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *