Niš bio ceo dan u duhu vespe – romantičnog dvotočkaša

Stotinak ljubitelja vespi iz Srbije, Makedonije, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske i Rumunije jučerašnji dan u Nišu su pretvoriili da bude u znaku ovog simpatičnog dvotočkaša. Preko dana su prodefilovali centralnim niškim ulicama u okviru međunarodnog vespa skupa „Naisus 2016“ kojim je obeleženo sedam decenija od početka prozvodnje tog čuvenog motora. U toku večeri sve Vespe su bile izložene na uglu Ulica Koste Stamenkovića i Nikole Pašića, ispred „Vespa bara“ gde se društvo družilo do duboko u noć, a na ovom mestu je bilo izloženo 80 vespi različitih tipova.

vespa
foto: S.D.

U okviru trodnevnog skupa u zgradi Sinagoge otvorena je izložba starih vespi, a danas učesnici manifestacije nadmeću u sporoj vožnji i savladavanju poligona s čunjevima. „Vespaši“ su se treće godine uzastopno okupili u Nišu. Najstariji učesnik tog juče započetog skupa je Nišlija Jovan Stojadinović (84). Deda Joca, kako ga zovu njegovi „vespaši“, ne propušta nijedno druženje s ljudima koji poput njega vole motore.

vespa-2

Jedino što znam je da vozim motor i igram šah“, rekao je u šali Stojadinović koji je prvi put seo na motor 1947. godine. Od tada je, kako je dodao, pola veka učestvovao u moto trkama.

Stojadinović sada vozi vespu od 50 kubika i „s nje neće sići“ sve dok mu zdravlje bude dozvoljavalo.

Kad više ne budem mogao da vozim, vespu ću pokloniti praunuki“, rekao je Stojadinović, automehaničar po struci.

Slavoljub Stanković iz Niša rekao je za Betu da su vespaši jedna familija jer je vespa planetarni fenomen.

Za nas je vespa više od prevoznog sredstva. Ona podrazumeva posebne norme ponašanja, poseban stil života, poseban način ophođenja u saobraćaju“, naveo je Stanković.

Predsednik vespa kluba „Naisus“ Dejan Andrejević rekao je da se broj „vespaša“ koji učestvuju na skupu u Nišu iz godine u godinu značajno povećava, što je i cilj tog kluba.

Organizujemo susrete da bismo se družili sa ljudima koji vole vespu, i promovisali naš grad i kulturno-istorijsko nasleđe“, rekao je Andrejević.

gradjanin.rs/Beta

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *