Niš centar devete umetnosti – Međunarodni festival stripa „Nifest“ od 6. do 9. juna

Međunarodni festival stripa „Nifest“, nastao je sa ciljem da „devetu umetnost” približi mladim generacijama i da im pruži priliku da upoznaju mogućnosti i dostignuća stripa kao stvaralačke forme. Od 6. do 9. juna u Niškom kulturnom centru, biće održane brojne izložbe, tribine radionice kao i predavanja stručnjaka stripske kulture.

Ovu stripsku manifestaciju prvi put je organizovalo u aprilu 2014. godine Udruženje ljubitelja stripa „Branko Plavšić”. Iz NKC-a kažu da manifestacija obuhvata sve važnije segmente stripske kulture kao što su edukacije mladih putem stripskih radionica, preko berze stripskih izdanja i organizovanja stručnih predavanja i tribina, okruglih stolova, prezentacija i samostalnih i grupnih izložbi, pa sve do predstavljanja stripofilima najznačajnijih domaćih i inostranih autora iz sveta stripske umetnosti.

„Tokom prethodnih izdanja Nifesta u Nišu je upriličeno više od trideset samostalnih i kolektivnih izložbi stripa – od istraživačkih, tragalačkih i autorskih do retrospektivnih godišnjih izložbi Udruženja stripskih umetnika Srbije – čime su niškoj stripskoj publici predstavljena mnoga značajna dostignuća na polju domaćeg stripskog stvaralaštva. Toliki broj kvalitetnih stripskih izložbi pre Nifesta, sticajem raznovrsnih okolnosti, Niš nije imao nekoliko decenija unazad“ – kažu iz NKC-a.

Tribinski programi na Nifestu obuhvata učešće istaknutih stripskih kritičara, teoretičara i istoričara koji na otvorenim tribinama i okruglim stolovima često prezentuju nedovoljno poznate detalje iz istorije i teorije domaćeg i stranog stripa. Tokom Nifesta se, takođe, svakodnevno prezentuju i najnovija stripska izdanja i ostvaruje značajna interakcija sa brojnim festivalskim posetiocima. Celokupni program ovogodišnjeg Međunarodnog festivala stripa „Nifest“ možete pogledati na zvaničnom sajtu NKC-a.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *