Niš danas obeležava gradsku slavu, Svetog cara Konstantina i caricu Jelenu

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava praznik posvećen Svetom caru Konstantinu i carici Jeleni, dok grad Niš, gde je i rođen ovaj utemeljivač hrišćanstva, ovaj dan slavi kao gradsku slavu. Sinoć je u niškom hramu posvećenom Svetom caru Konstantinu i carici Jeleni služeno praznično večernje bogosluženje, a jutros Sveta Arhijerejska liturgija.

Nakon svečane, praznične večernje, po ustaljenom običaju, okolnim gradskim ulicama je prošla litija, u kojoj je učestvovalo mnoštvo sveštenstva i vernika, predstavnika civilnih i vojnih vlasti. Povratkom u hramovnu portu okončan je litijski hod, po čemu je Preosvećeni Vladika Arsenije čestitao sabranima nastupajući praznik, hramovnu i gradsku slavu.

Ovaj praznik posvećen je uspomeni na Svetog cara Konstantina i njegovu majku, Svetu caricu Jelenu. Konstantin Flavije Valerije, kasnije car Konstantin Prvi, rođen je 274. godine u Naisusu, današnjem Nišu, od oca Konstancija Flora i majke Jelene.

Posle očeve smrti oca 306. godine od vojske je proglašen za savladara severozapada Rimskog carstva. Iako mnogobožac, bio je blag prema hrišćanima. Mada je bio neuporedivo slabiji, 312. je izvojevao pobedu nad savladarom Maksencijem. Bitki je prethodilo viđenje u snu časnog krsta sa rečima: „Ovim pobeđuj!“. Car je u tome video volju Božiju.

Počeo je da gradi hramove u Jerusalimu, Carigradu, koji je po njemu nazvan Konstantinopolj kao i u Rimu i Triru. Najveća zasluga mu je što je 313. proglasio Milanski edikt, kojim je hrišćanima dozvolio slobodu ispovedanja vere. Kasnije se i sam krstio. Njegova majka, carica Jelena zaslužna je što je pronašla ostatke Hristovog časnog Krsta kod Jerusalima.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *