Niš i demonstracije protiv Trojnog pakta 27. marta 1941. godine

Tog 27. marta 1941. godine, širom tadašnje Kraljevine Jugoslavije, održane su velike demonstracije protiv pristupanja Trojnom paktu. Tako je bilo i u Nišu gde su radnici sa železnice, fabrike duvana, građanstvo i svi ostali koji nisu mogli ili želeli da prihvate priklanjanje nacističkoj Nemačkoj, krenuli iz svih delova gradova u centar na demonstracije. Demonstranti su se kretali u raznim pravcima i držali zapaljive govore kod Oficirskog doma, Sokolane, Gimnazije i kod kuće komandanta armije.

Po uzoru na Beograd parole „Bolje rat nego pakt” i „Bolje grob nego rob” odjekivale su i niškim ulicama, gde je narod pozdravljao vojni puč. Na vest o padu Vlade Cvetković-Maček, formiranju nove Vlade na čelu sa generalom Dušanom Simovićem i demonstracijama u Beogradu, reakcija u Nišu je bila očekivana. Tog 27. marta 1941. godine  kolone ljudi su se slivale u centar iz svih delova grada.

„Posle okupljanja u centru grada, demonstranti su se kretali u raznim pravcima. Na više različitih mesta je bilo okupljanja i držani su zapaljivi govori kod Oficirskog doma, kod Sokolane i u drugim delovima grada” – kažu iz Istorijskog arhiva Niš.

Zbog ove odluke Jugoslavije da pristupi Trojnom paktu, grupa oficira izvršila je državni udar, zbacila Vladu i pohapsila ministre. Zaverenici su predali vlast maloletnom kralju Petru II Karađorđeviću i osnovali Vladu na čijem čelu se našao jedan od njih, komandant Vojnog Vazduhoplovstva general Dušan Simović, a za potpredsednika vlade je postavljen akademik Slobodan Jovanović.

Nakon demonstracija, situacija u Nišu je ubrzo bila mirna, svi zadovoljni postignutim, nisu ni slutili šta će se uskoro dogoditi, a to je bio Nemački odgovor, koji je stigao već 6. aprila, u znak odmazde za vojni puč. Hitlerove snage su bombardovale Beograd a nakon dva dana i Niš, gde su dan kasnije nemačke trupe ušle u grad.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *