„Niš i Vizantija“ uvršten u skupinu uglednih međunarodnih skupova vizantologa

Međunarodni simpozijum vizantologa „Niš i Vizantija XV – Vizantija kroz vreme i prostor“, održan je proteklog vikenda u velikoj sali Univerziteta u Nišu.

160608-nis-i-vizantija
Svečano otvaranje simpozijuma „Niš i Vizantija XV“ – Vokalna grupa „Konstantin“

Simpozijum je otvorio dr Vujadin Ivanišević, vizantolog iz Beograda uz nastup vokalne grupe „Konstantin“ iz Niša.

Niš i Vizantija“ je uvršten u neveliku skupinu uglednih međunarodnih skupova vizantologa, a grad Niš je postao poznat kao mesto izučavanja i značajni centar vizantijske civilizacije, kulture i umetnosti. Simpozijum „Niš i Vizantija“ postao je prepoznatljiv znak, ili kako bi se danas reklo, prepoznatljiv brend grada Niša – rekao je na otvaranju istoričar Miša Rakocija, organizator Simozijuma.

Simpozijum je ove godine obeležio 15 godina postojanja i ovaj mali jubilej predstavlja veliki uspeh organizatora naučnog skupa: grada Niša, Univerziteta u Nišu, Pravoslavne Eparhije niške i NKC.

Za petnaest godina na simpozijumu „Niš i Vizantija“ izlagalo je oko 700 istaknutih naučnika i istraživača iz preko 20 zemalja, od kojih 10 akademika, odštampano 15 tomova zbornika radova.

Posle petnaest godina učesnici skupa su konstatovali da je grad Niš postao prepoznatljiv širom sveta kao rodno mesto svetog cara Konstantija i centar vizantijske kulture i umetnosti, dok je istorijsko – umetničko nasleđe Niša umnogome rasvetljeno čime se otvara mogućnost za reprezentativnu prezentaciju spomeničke riznice Niša i okruženja. Sada je prilika da se načini jedna potpuno nova turistička ponuda kojom bi se zaboravljena i nepravedno zapostavljena kulturna riznica Niša približila široj javnosti i privukli turisti iz celog sveta. Zahvaljujući novim saznanjima izrečenim na simpozijumu „Niš i Vizantija“ učvršeni su temelji značajne privredne grane koja bi gradu Nišu donela vidljive finansijske efekte. Malo je potrebno da se to i realizuje.

U okviru ovogodišnjeg simpozijuma održane je izložba „Niš i Vizantija – posle 15 godina“ koju je otvorio dr Franc Curk, kao i izložba „Putokazi“, autora Dragana Todorovića, koju je otvario dr Janis Sisiu (Kastorija, Grčka).

D.I.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *