Niš najskuplji grad u Srbiji – potrošačka korpa jeftinija u Beogradu i Novom Sadu!

Korpa sačinjena od 60 istih namirnica u Nišu je skuplja nego u Novom Sadu i Beogradu, pokazuju podaci Asocijacije potrošača Srbije, a prenosi BK TV News

Niš-ilustracija
Niš – slobodna ilustracija

U ovom prilogu se navodi da je istraživanje rađeno u trgovinskim lancima ova tri grada gde je rezultat pokazao da potrošačka korpa u Beogradu košta 13.700 dinara, u Novom Sadu 14.100 dinara, a u Nišu 14.200 dinara.

Analiza je pokazala da međusobne razlike zavise i od grupa proizvoda. Tako, na primer, za korpu prosečne vrednosti od 1000 dinara, u kojoj su proizvodi iz grupe: brašno, pirinač, testenine i peciva Nišlije će platiti 1060 dinara, dok će potrošači u Beogradu izdvojiti 940 dinara“, piše u izveštaju Asocijacije potrošača (APOS).

Istih 60 namirnica u Nišu su 500 dinara skuplje nego u Beogradu

Nišlije najviše plaćaju i suhomesnate proizvode, kao i osnovne životne namirnice u koje spadaju ulje, jaja, šećer, so, voda i sokovi.

Tako, na primer, pokazuju ovi podaci, kilogram stišnjene šunke u Nišu košta 949,99 dinara, u Novom Sadu 833,66 dinara, a u Beogradu 778,82 dinara. Velika je razlika u ceni alpske kobasice koja u Nišu košta 741,99 dinara, u Novom Sadu 514,14 dinara, a u Beogradu 504,59 dinara.

U Novom Sadu su najnepovoljnije namirnice u kojoj su mleko i mlečni proizvodi, kao i zamrznuta i konzervirana roba gde spadaju povrće i riba. Sa druge strane, u Novom Sadu je povoljnije sveže juneće, svinjsko i pileće meso. Jedino je u ovoj grupi namirnica Beograd skuplji u odnosu na ostala dva grada – obaveštavaju iz APOS-a.

U martu su cene u Nišu bile povoljnije nego u Novom Sadu. Proveravaju se samo redovne cene namirnica, bez akcijskih ponuda, i to proizvodi istog proizvođača, odnosno količine ili veličine pakovanja. Monitoring je deo projekta „Potrošač – investitor na tržištu“ koji finansiraju SAD, navodi ovaj mediji.

Ovaj mediji je objavio juče ovu vest u kojoj se navodi da je istraživanje rađeno u junu mesecu pa je u pitanju verovatno tehnička greška autora.

gradjanin.rs

3 Comments

  1. Ne znam kako je tako ofrlje odrađeno istraživanje od strane APOS-a jer ovo uopšte nije tačno. Kao neko ko je živeo u Nišu i u Beogradu dobro znam da su sve namirnice ili iste cene ili skuplje u Beogradu. Neke čak drastično skuplje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *