Niš napokon dobija spomenik nenasilju

Spomenik nenasilju koji se podiže na inicijativu porodice studenta medicine Vuka Stojiljkovića, koji je u februaru 2014. godine ubijen nožem, nakon rasprave u kafiću, prema najnovijim najavama konačno se gradi. Nakon dugogodišnjih odlaganja i propadanja tendera, najavljena je priprema radova a sam spomenik bi trebalo da bude gotov na proleće.

Spomenik koji će biti posvećen svim mladim žrtvama verbalnog ili fizičkog nasilja, trebalo je da bude gotov na proleće prošle godine. Većnica za kulturu i turizam, Adriana Anastasov danas kaže da je konkurs za spomenik nenasilju završen izvođač izabran.

„Konkurs za spomenik nenasilju je završen, izabran je izvođač i potpisan ugovor. Sada slede pripremni radovi pre uvođenja u same radove a to će biti u toku ovog meseca. Rok za izradu je kratak tako da će spomenik do proleća biti završen.“ – rekla je Anastasov.

Na spomeniku će se naći i imena tragično preminulih u nasilju, među kojima će biti i ime Stojiljkovića. Ovaj jedinstveni spomenik trebalo bi da bude visok 10 metara, a njegov glavni motiv biće beli golubovi, postavljeni tako da izgleda kao da izleću iz kaveza i poleću ka nebu, koji nije jednostavan za izgradnju. Na postolju spomenika biće ispisani stihovi “Besmrtne pesme” Miroslava Antića: „Hiljade šarenih riba lepršaće mi kroz oko. I zemlja će me skriti. I korov će me skriti. A ja ću za to vreme leteti visoko…”.

„Opšte je poznato da beli golub ima više značenja. On predstavlja simbol mira, ljubavi, novih početaka, časti, slobode, kao i anđele čuvare. Sa ovom simbolikom predloženo rešenje obeležava uspomenu na tragično preminule mlade osobe i svako golub predstavlja jednu žrtvu nasilja.“ – piše u opusu autora.

Za idejno rešenje spomenika je izabran spomenik „Polet“, studenata Građevinsko arhitektonskog fakulteta. Spomenik će biti postavljen u parku Svetog Save.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *