Niš nikako da izgradi svoj identitet

Gradjanin: Nebojša Ozimić, istoričar
Gradjanin: Nebojša Ozimić, istoričar

Niš je jedan od gradova koji nikako nije uspeo da izgradi vlastiti identitet. Ono smo što kaže godišnjica da jesmo pa kako naleti. Pre par godina smo bili (valjda smo i još) rodni grad Konstantina Velikog da bismo već naredne godine postali ratna prestonica Srbije u Prvom svetskom ratu a valjda ćemo ove godine da se setimo, povodom 70 godina od završetka Drugog svetskog rata, svih žrtava koje smo prineli u našem građanskom i oslobodilačkom ratu opštoj pobedi Saveznika nad Osovinom. Nekako landaramo između antike i savremenog doba….

A opet, zaludu nam godišnjice kada nismo učinili nešto osnovnije – nismo naučili našu decu, one na kojima će ostati naš Niš, da moramo da čuvamo svoje spomenike i negujemo sopstvenu istoriju. Tamo gde ima falsifikata ( i ako ima) to se rešava kroz nauku, dokumentima. Sećanje se čuva spomenicima. Išarani spomenici više govore o nama nego na hiljade dokumentaraca. Čemu onda sve ove godišnjice, Medijana, Tvrđava, Bubanj ili Čegar kada se njima kotrljaju papirnate i plastične kese, novine i ko zna šta još? Čemu ulaganje velikog novca ako nemamo toliko svesti da ostavimo spomenike na miru?

Možemo da obeležavamo godišnjice i čuvamo spomen na sopstevnu istoriju čuvajući ono što već imamo. A to je sjajan početak.

foto Emilija Miljkovic Ivkovic

5 Comments

  1. Jeste lete kese ali ko razbacuje te kese po ulici. Sami mi Nislije koji nemamo kullturu pa posle za svu prljavstinu okrivljujemo ljude na celu grada. Bilo i bice dok ne pocnu da pljuste kazne za pravljenje stroke nema nista. I jos neke sitnice pa ce grad dobiti indentitet.

  2. Pa da bi pronašli identitet, preduslov je da na čelu grada stanu ljudi kojima je Niš u srcu, kao i njihovim roditeljima i babi i dedi. Ovde decenijama kolo vode razni pololikovi kojima je neka funkcija u gradu samo odskočna daska za njihov glavni grad.

    1. Nema veze ko je na čelu grada,mi smo Nišlije u svakom slučaju.Ovde živimo nevezano za ličnost. Mislim, čovek je rekao istinu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *