Niš u zoni (su)mraka – osvetljenje u mnogim ulicama ne radi

Mrak na niškoj periferiji i polumrak na glavnim saobraćajnicama Grada na Nišavi, problem je sa kojim se Nišlije odavno susreću. Međutim,nakon što je JKP „Parking servis“ preuzeo te poslove, primedbe građana sve su češće, kao i njihovi bezuspešni pokušaji da kvar na uličnoj rasveti prijave nadležnim dispečerima u tom preduzeću.

160927-rasveta

Agonija Nišlija koje lutaju u zoni (su)mraka, kako u centru tako i na preiferiji grada traje skoro dve godine, još od početka propadanja gradskog preduzeća Gorica, koje se između ostalog brinulo i tome.

Odlukom prošlog saziva gradske vlasti, ti poslovi pripali su Parking servisu, koje ni , prema rečima Nišlija, nakon godinu dana ne ume da se snađe u ovom poslu.

Živimo u centru grada, blizu OŠ “Ućitelj Tasa“ i ja moram da čekam svoj dete svake večeri jer ne znam da li da se bojim pasa lutalica ili trauma koje ćerka može da doživi vraćajući se u polumračnim ulicama našeg grada, jada se ogorčeni Bojan, koji svake večeri nakon završetka nastave u Umetničkoj školi čeka svoju kćer.

Najviše primedbi na „mrak“ u Nišu, odnosi se na uži i širi centar grada, gde bi po svakom zakonu logike, „fenjer“ svakako trebalo da sija… Obilićev venac, ulica Generala Milojka Lešnjanina, Voždova, Bulevar Nemanjića… Osim što su pešaci ugroženi, Nišlije upozoravaju da su i vozači u opasnosti, jer su, kako navode, bulevari u Nišu do pola osvetljeni, prilazi takođe, a u perifernim ulicama i „ne treba prolaziti“, naročito zbog pasa lutalica kojih je sve više.

Ipak, iako je redakcija Građanina gradskim čelnicima navela samo deo kritičnih lokacija, stigao je odgovor da nadležni nemaju slične prijave, i da Grad radi aktivno na analizi isplativosti projekta zamene postojeće rasvete, novim, štedljivim LED sijalicama.

Za navedene ulice u centru nema nikakvih prijava kvarova i verovatno se radi o tajmingu paljenja uličnih svetala, jer uklopni satovi javnu rasvetu pale u različita vremena, da ne bi došlo do velikog preopterećenja u elektroenergetskom sistemu, naveo je u odgovru resorni većnik Igor Vojinović.

Biće izvršena provera uklopnih satova na ovim lokacijama, a što se tiče Donje Vrežine, EPS je imao intervencije na mreži prošlih nedelja pa su pojedini blokovi uličnog osvetljenja bili potpuno isključeni, ali je intervencija sada završena i kvarovi su otklonjeni, odgovorio je većnik Vojinović u pisanoj formi.

Ipak, oni, koji su poslom „stalno na ulici“, tvrde drugačije.

Najnoviji slučaj vam je to što je pola parka „Čair“ bez svetla, gde su sva naša deca trenirala, a tu je neko preeuzeće koje održava rasvetu, kako sam čuo, greškom preseklo „račve“, tako da smo prinuđeni da se selimo, a da vam ne pričam o tome kako je kad vozite rolere po ulicama u širem centru, jer niti vi vidite ispred vas, niti vozači mogu da vide šta je ispred njih, ispričao je Srđan Nonić, trener roleraškog kluba „Oksidžen“ i odbornik u Skupštini grada Niša.

Iako su, podsećamo, još nadležni u prethodnim gradskim vlastima tvrdili da će rešiti „tminu“ prvo u seoskim područjima pa zatim u Gradu, ni nakon godinu dana to se nije desilo. Kako Građanin nezvanično saznaje, trenutno je za ove poslove trojica radnika, koji čak ni nemaju sigurnu platformu na kojoj mogu da rade, a potrošni materijal i dalje zavisi od nabavki Direkcije za izgradnju grada, čije javne nabavke i dalje kasne.

160927-rasveta2

Go Medijana “preuzima stvar u svoje ruke”

Novoizabrani predsenik GO Medijana, Milan Krstić, gostujući u jutarnjem programu NTV javno je obećao da će problem sa uličnom rasetom probati da reši sa nadležnima ali i uz pomoć stranih partnera.

Sklopili smo dogovor sa prijateljima iz okruženja da, s obziorm na to oni stavljaju LED rasvetu, daju nama njihovu tehniku i osvetljenje, a mi to premontiramo na naše stubove, a do tada, ja obećavam da ću sa preduzećima koja se time bave pokušati to da rešim, naveo je Krstić.

N. Marković

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanje grada Niša

1 Comment

  1. Da bi se ovi problemi resili i sveli na najmanju mogucu meru potrebno je investirati u LED rasvetu.Invensticija ce se veoma brzo vratiti uz ustedu energije i manje kvarova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *