Nišava u centru grada „izašla“ iz korita(foto)

Nišava je danas u centru grada izašla iz svog korita, a reka u grad donosi gomilu plastičnih flaša i drugog otpada. Voda je preplavila stepeništa i prvi deo šetališta na keju.

Nisava 3

Nišlije zastaju na bedemu i sa zabrinutim licima gledaju kako reka buja.

U vreme dok se gradio kej, stručnjaci su rekli da je mogućnost za poplavu na tom mestu kod Tvrđave ili nekadašnjeg splava Portobelo, minimalna, odnosno nemoguća, ali zato sada opasnost postoji da se Nišava izlije u naseljima Medoševac i Vrežina.svi članovi gradskog štaba za vanredne situacije su na terenu. Izveštaji se šalju bukvalno na desetak minuta, a situacija sa vodotokovima u niškom kraju nije nimalo ružičasta, kaže Žarko Ranković, šef gradskog štaba za vanredne situacije. Prema njegovim rečima postoji opasnost od izilavanja Kutinske i Gabrovačke reke jer Nišava sa ovakvim vodostajem jednostavno ne može da prihvati vodu iz ovih potoka. Prema poslednjim informacijama, ohrabruje podatak sa terena da vodostaj Kutinske reke ima tendenciju opadanja, rekaao je on za NTV,

Nisava 1
Prolaznici zabrinuto prate buicu reke
poplavljeno kod amfiteatra
poplavljeno stepenište i šetalište kod Oficirskog doma

„Građanin“ saznaje da za sada nema ugroženih od ove veće buice Nišave.

2 Comments

  1. Odavno se zna da se u selima sa večom nadmorskom visinom u okolini Niša ali gradovima koji su rečnim vodotokovima povezani sa gradom i čije se vode slivaju u Nišavu, ne vodi računa o otpadu kako i gde se baca, pa kada im prigusti oslobađaju se kako stignu i tada je reka prljava i po površini pliva lakši otpad a voda je prljava kao sada, a to smo i ranije viđali, inače reka u normalnim uslovima ima lepu smaragdnu boju. Ja se sećam poplave koja se desila 1967, ili tako nešto,od tada nikada više.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *