Niška budžetska pećina

Gradjanin: Vladimir Videnović (Dveri)
Gradjanin: Vladimir Videnović (Dveri)

Čekajući investitore, niški Didi i Gogo su brže bolje sklonili sa sajta grada izveštaje o budžetima. Za svaki slučaj, ukoliko se pojavi neki Alibaba, Abubekir ili Aladin na nekom low cost letećem ćilimu i počne da baca novce po divnom nam gradu Nišu, pa mu slučajno padne na pamet da dzirne na sajt grada i proveri kako finansijski stoje niških „40 razbojnika“, da ne vidi epsku i nagrađivanu efikasnost naših kolonijalnih upravitelja.

Dok i mi skupa, sa pomenutom gospodom, očekujemo spasitelja koji bi velikodušno drešio kesu (svakom po minimalac), ne bi bilo zgoreg ni da se pozabavimo sa tim gde su naši novci.

dveri-skupstina

Trećina svega što sakupimo odlazi na primanja majstora i stručnjaka naše kolonijalne uprave. Druga trećina odlazi na nekakve robe i usluge, a gospoda „40 razbojnika“ imaju skroman, takozvani poslanički dodatak od 27 miliona dinara. Predlažem da raspišemo tender za agenciju koja će po povoljnim uslovima građanima Niša organizovati časove Nemačkog, Švedskog i Norveškog za pomenutu sumu od 27 miliona, a da grad za preostalu trećinu novaca zaposli sve one kojima jezici baš i ne idu od ruke.

Ako ste očekivali liberalnu priču o zloj aždaji zvanoj Javni sektor – prevarili ste se. Ne smatram da je zapošljavanje u Javnom sektoru pogrešno i da je prodaja javnih dobara jedino rešenje. Problem je birokratija , gomilanje funkcija i udesetostručena administracija. Administracija je samo trošak, ona ne stvara višak vrednosti. Statuti gradskih opština ekvivalentni su statutu grada a da pritom čak i nisu jedinice lokalne samouprave.

Imam ispred sebe odštampani primerak budžeta za 2014.godinu i ne mogu čudom da se načudim. Zamislite, trećina budžeta za plate u administraciji, preko 2 milijarde dinara za ljude čiji se rad većinom svodi na to da mišem odaberu taster print. Sa takvim budžetom nemoguće je išta učiniti za bolji život građana. Ekonomija je politika i svaka kriza jeste politički problem.

Rešenje svakako postoji. Trebalo bi u najskorijem roku ukinuti gradske opštine a jačati ovlašćenja mesnih zajednica. Mali rat objavljen Toplani, pravi je primer građanske inicijative. Takav sličan rat bi trebalo objaviti i gradskoj vlasti i administraciji uopšte. Dok se ne razvijemo u politički svesnu zajednicu, interes je jedina tačka preseka nažih života.

Nikad se toliki broj Nišlija ne bi okupio oko nečega da Toplana nije počela bahato da ubire danak. Zbog toga bi trebalo jačati lokalnu samoupravu do nivoa mesnih zajednica, pa će vremenom možda još nekom jeziva biti i činjenica da trećina budžeta odlazi na glomaznu administraciju?! Možda će tada još neki random građanin odštampati primerak buđeta iz čiste radoznalosti.

Tada, i samo tada, počećemo da živimo bolje a nikako ne u slučaju dolaska nekog Alibabe privučenog hvalisanjem Didija da smo spremni da radimo za topli obrok i besplatni STB uređaj.

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *