„Niška nedelja ponosa“ počela – u gradu napeta atmosfera! (FOTO)

„Niška nedelja ponosa“ počela je u Nišu čitanjem ispovesti LGBT populacije koje su date Centru za socijalni rad, Policiji i drugim institucijama. U gradu vlada relativno napeta atmosfera jer se policija raspodelila na nekoliko mesta. Trenutno ima oko 40 pripadnika LGBT zajednice i oko 100 policajaca.

Jedno lice koje se probilo do Gradske kuće je privbedeno zbog remećenja javnog reda i Mira jer je gradonačelnika Niša i predsednika Srbije nazivalo pogrdnim imenima, kaže naš izvor kao i to da je osoba bila u alkoholisanom stanju. Počeo je da beži od policije, ali su ga sustigli i priveli.

Jedna grupa od desetak momaka je pokušala da ulicom 7. juli dođe do Gradske kuće, ali ih je policija vratila tako da nisu uspeli da se probiju do Gradske kuće. Iz iste grupe još desetak momaka, koji se protive odžavanju ove nedelje, čeka u centru grada dok se treća, kako najavljuju na FB, sprema da dođe oko 19:30 na Trg kralja Milana.

Mora se reći da su oni koji su protiv održavanja ove višednevne manifestacije podeljeni u mirne i ekstremne demonstrante, a koji međusobno nisu organizovani.

Pojedine grupe, ali i pojedinci su najavili na društvenoj mreži facebook da će prisustvom sprečiti početak održavanja ove nedelje. Neki su najavili da će s ikonama pravoslavnih svetaca doći na Trg kralja Milana, ali šta će od toga biti videće se večeras i narednih dana. U 19:30 se planira po rasporedu „Nedelje“ simbolično puštanje balona duginih – LGBT boja.

Jedna od organizatora, Piskulidis, rekla je da su se zakonski uslovi stvorili da ova populacija ispuni svoja prava.

Poslednja vest: Baloni duginih boja su pušteni, a ceo događaj je prošao bez incidenata (bar za sada).

FOTO: N.Marković

M.S./N.M.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *