Niška Tvrđava na rasprodaji: Grad traži da mu se Tvrđava pokloni!?!

Grad će zatražiti od države da Nišku Tvrđavu pokloni gradu bez nadoknade, kaže gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, jer bi prema njenim rečima to bilo trajno rešenje za taj istorijski spomenik.

Kaže da je ideja grada da Tvrđavu rastereti svih dodatnih sadržaja, a za koje je i kroz elaborat, koji je radio Zavod za zaštitu spomenika kulture, utvrđeno da ne treba da budu na tom prostoru.

„Mislim da će država imati razumevanja, kako bismo mogli da je sređujemo, uređujemo, čuvamo i ostavimo novim generacijama“ – izjavila je Sotirovski.

Dodaje da se na tom prostoru neće graditi nikakve zgrade ili gradilišta, već samo park i parkovske površine, a takođe je postignut dogovor sa auto-školama da ostanu na postojećem mestu pored Tvrđave i obavljaju svoj posao sve dok grad ne izgradi novi poligon, iza Kazneno popravnog zavoda.

„Radimo projekat novog poligona. Kada bude završena izgradnja, onda ćemo auto-škole preseliti na novu lokaciju, a čitav onaj prostor sa severne strane Tvrđave biće veliki i prelep park“ – zaključuje Sotirovski.

Obuka polaznika je na kratko bila obustavljena jer je prostor na kome se nalazi poligon za obuku vozača prešao nedavno iz vlasništva Društva „Rinčić“ u vlasništvo grada, pa su auto-škole morale da sa nadležnom gradskom upravom potpišu ugovore o korišćenju tog prostora.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *